1. října 2018

Spagyrická bio kosmetika Biorytmus

V posledních týdnech jsem měla možnost vyzkoušet výjimečnou přírodní kosmetiku. Tato kosmetika nese přívlastek spagyrická a najdete v ní kousek z hometopatie, bio, bylinné medicíny i aromaterapie. Za touto českou kosmetikou stojí sympatická a milá Edina, původem ze Sarajeva, která už od dětství tíhla ke kosmetice a z koníčku se jí stala určitým způsobem práce a životní poslání a do kosmetiky vkládá i něco ze sebe. 
Před pár týdny jsme spolu vedly dlouhý telefonát, kde jsme probírali především kosmetiku, ale dala mi spoustu cenných rad ohledně zdraví, za což jí tímto moc děkuji. 



Na úvod bych zmínila, co se za spagyrickou kosmetikou skrývá, protože věřím, že jste o ní možná nikdy neslyšeli. Když zabrouzdám hodně do historie, spagyrie je prastará metoda, se kterou jsme se mohli setkat ve starém Egyptě, v tradiční čínské medicíně i v indickém ayurvédském léčitelství. 
Spagyrická bio kosmetika harmonizuje pokožku a umožňuje jí, aby sama nastartovala regenerační procesy a plnila všechny své funkce. Je koncipována tak, aby aktivní látky pronikly hluboko do kůže a ta si z ní vzala veškeré potřebné živiny. To je možné za předpokladu, že bude do kosmetiky použita rostlinka jako celek, ne pouze její část nebo výtažek. 
Tuto kosmetiku tedy nepocítíte pouze zvenku na pokožce či pleti, ale bude harmonizovat i vašeho ducha a mysl. Ve výrobcích tedy nenajdete žádné silikony, parabeny, syntetické látky, jde pouze o kvalitní přírodní certifikované bio suroviny.
Základem je dynamizovaná voda z islandských ledovců, protože právě na Islandu je nejčistší vzduch a voda nezatížené životním prostředím. Dále nerafinované bambucké máslo, kakaové, mangové či kokosové máslo, přírodní vosky, panenské, za studena lisované oleje a i konzervanty jsou ryze přírodního původu.

To je asi na úvod o značce vše. Informací je spousta, takže spíše klikněte na odkazy na konci článku a zkuste si vše v klidu pročíst.
Já bych vám nyní představila několik produktů, které jsem v předešlých několika týdnech vyzkoušela.

Vždy, když mi dorazí nějaký balíček, hned začnu všechno otevírat a očichávat, takže ještě než produkty vyzkouším, může si mne kosmetika získat už díky vůni. A právě díky úžasné vůni na mě udělaly první dojem deodoranty. Jak jistě víte, mám ráda sladké vůně a kyselé citrusové mi nic neříkají. Citronový deodorant jsem riskla a dobře jsem udělala. Díky sladké vanilce je to naprosto neodolatelná vůně!
Abych si tu vůni vychutnala ještě více, začala jsem šroubovat, abych ho omrkla i zevnitř. Ale jak jsem kolečkem točila, nic se nevysunovalo a už jsem propadala panice, že mám zase to štěstí a zrovna na mě vyšla řada s vadným kouskem. Tak jsem zkusila i druhá a také nic. Pak mě ale napadlo zatočit na druhou stranu a podařilo se. Je to totiž naopak než u většiny deodorantů, které jsem vyzkoušela!
Deodorant oceníte při sportech nebo na každodenní použití do práce či do školy. Když jsem kosmetiku probírala s milou paní Edinou, tak mi poradila jednu vychytávku, a sice, že deodorant nepatří nutně jen do podpaží, ale klidně i na třísla. Sama za sebe mohu říci, že v těch vedrech, které u nás o prázdninách panovaly, jsem se potila opravdu všude a vůbec by mě nenapadlo, namazat se i jinde než v podpaží.    

Složení: ester kaprinové kyseliny (kokos), včelí vosk, čisté rostlinné estery, oxid zinečnatý, bio citron, bio pomeranč, mandarinka, grapefruit, citronela, slunečnicový olej, citronová tráva, máta peprná, vitamin E, výtažek vanilky pravé, výtažek aloe vera, 100% čisté esenciální oleje.

Citronový deoš si oblíbil i můj přítel. Někdy mu o nové kosmetice říkám a jako chlapovi musím vysvětlit i používání. Tentokrát jsem ho prostě dala v koupelně mezi deodoranty, on si ho jednoho dne vytáhl, použil a od té doby mi o něm vždy při každém použití básní, jak hezky voní, nepotí se po něm a nesmrdí.

Obsahem jsou i antibakteriální přísady, které blokují tělesné pachy, takže pot nebude cítit, ale bohužel nebude se redukovat jeho tvorba. Od toho jsou zase antiperspiranty.



Druhým kouskem je moje oblíbená, smyslná a tajemná levandule. Přesně tak totiž na mě tato vůně působí. Oba deodoranty jsou tuhé, jen citrusový je nažloutlé barvy. Nezanechávají žádné skvrny na oblečení a splňují to, co slibují. Tedy krásně provoní a vy tak nebudete obtěžovat nepříjemným pachem okolí.
A i zde platí šroubovat na druhou stranu, aby deoš vyjel ven.

Složení: ester kaprinové kyseliny (kokos), včelí vosk, čisté rostlinné estery, oxid zinečnatý, 100% čistý esenciální olej levandule, citronu, smrku, výtažek z aloe vera, vitamin E, 100% čisté esenciální oleje.

Deodoranty bez hliníkových solí jsou k dostání v 5 různých variantách zde.

Překvapením pro mě byl malinový balzám na rty. Čekala jsem typickou omamnou vůni malin, ale vůně je spíše neutrální, trošku nasládlá. A ta barva! Balzámy na rty znám vždy spíše bezbarvé a tento připomíná spíše hodně sytou rtěnku. Barvení se ale nemusíte obávat, je to spíš symbolické a benefity jsou hlavně v hydrataci a dobrému pocitu na rtech díky olejům a mangovému máslu. U popisku mě zarazil fakt, že balzám není vhodný pro muže. Možná proto, že rty lehce natónuje a nebo je v tom něco jiného, kdo ví.


Složení: kokosový olej, ester kaprinové kyseliny (kokos), kandelilový vosk, malinový olej, jojobový vosk, olivový skvalen, mango máslo, ricinový olej, karnaubský vosk, výtažek z aloe pravé, vitamin E, slunečnicový olej, výtažek z vanilky, slída.

Balzám na rty je možné pořídit v 8 variantách tady.

Další v pořadí je hodně zajímavý kousek - pleťová maska. Ne, že by byla maska obecně něčím novým, určitě ji všechny známe a používáme. Pleťová maska VERDYL je určena na detoxikaci a regulaci smíšené pleti. Přírodní masky znám většinou v prášku a ne takhle krásně hutné bahýnkové a ještě navíc voňavé. Konzistencí tedy připomíná bahno z Mrtvého moře a je hezky brčálově zelená. U masek mám ráda, čím většího bubáka ze sebe mohu udělat, tím lépe.
Maska je ve skleněném obalu se šroubovacím víčkem a je doslova nacpaná až po okraj. To se málokde vidí. Co se týče vůně, dominuje citronová tráva a vůně jílu. 
Obsahuje účinné výtažky z kůry mexického stromu tepezcohuite a z listů indické nimby, které v kombinaci s koloidním stříbrem, zlatem a sírou, bodlákovým olejem a jíly regeneruje pleť a tím je skvělé na hojení ekzémů, akné, jizev, lupénky, růžovky či herpesu. 
Masku jsem brala jako výzvu na svoje pupínky mezi obočím. Ty se mi dělají pravidelně v období menstruace. Pupínky v této oblasti také značí problémy s játry, ale nechci do sebe zbytečně cpát nějakou chemii a spoléhám na masku, která by mi mohla s čištěním pomoci. Možná je to také tím, že se mi hodně mastí T-zóna a to je také dobrá půda pro tvorbu boláčků. Pupínků se vždy obtížně zbavuji a už mám po nich i hodně jizviček, což není zrovna hezké. Přítel už mě začíná označovat za jednorožce. Jak láskyplné, to vážně chcete.


Složení: zelený jíl, kaolín, koloidní stříbro, voda z islandských ledovců, bodlákový olej, alkohol, glycerol, koloidní zlato, koloidní síra, spagyrický výtažek z nimby, spagyrický výtažek z mimózy, borovice, xantanová pryskyřice, výtažek z grepových jader, citronová tráva, součásti esenciálních olejů.

Masku stačí nechat působit necelých 10 minut. Tady platí zcela jiné pravidlo, a to čím déle, tím hůře. Za těch pár minut zcela zaschne a zesvětlá. Některé masky můžete mít klidně hodinu, tato by se vám hodně špatně smývala.
Omlouvám se, že se na fotce moc nesměji, ale ono to moc nešlo jak maska obličej stahovala. Je lepší nanášet slabší vrstvu, jinak to bude trošku jako beton - zaschne opravdu do sucha. Je třeba ji smývat hodně mokrou houbičkou, aby se pleť moc nedřela.
Po umytí byla pleť hladká a určitě chtěla nakrémovat. Není to tedy jako byste použili plátýnkovou nebo jinou nezasychací masku.


Bio pleťovou masku můžete omrknout tady. K dostání je ještě detoxikační varianta ILLITE pro normální a smíšenou pleť.

A v boji s pupínky jsem přizvala ještě jednu posilu do kosmetického týmu, a to pleťové tonikum s koloidním stříbrem. Je to dezinfekční přípravek, který zabraňuje množení bakterií, které mršky mohou za vznik pupínků, ekzémů a vyrážek či oparů. Koloidní stříbro také podporuje imunitní systém, urychluje hojení ran a snižuje riziko infekcí.
Tekutina je průhledná, bez jakékoliv parfemace a je v malém 30 ml balení balení s rozprašovačem. Můžete ho pořídit tady.


Doporučuji roztok nastříkat na čistý vatový tamponek a potřít s ním postižené místo. Prsty nejsou úplně vhodné. Pokud se přece jenom rozhodnete o ruce, mějte je vždy dobře umyté, protože právě na prstech ulpívá nejvíce nečistot a bakterií a tím, jak si saháte do obličeje, nevědomky si zaděláváte na pupínky. Až si tedy budete v práci z nudy motat vlasy kolem prstu, drbat se na čele nebo sahat si na nos, raději si dejte facku.

Složení: voda, koloidní stříbro


Omlazující pleťový krém Aurum Sol je stejně jako maska naplněný až po okraj. nemá typickou bílou barvu, jak jste možná u krémů zvyklí. Obsahuje koloidní zlato a stříbro, které je vhodné na detoxikaci a omlazení pleti, což ještě více umocní rostlinné výtažky připravené spagyrickými postupy. Krém vytvoří na pleti jemný ochranný film, který ji chrání před vnějšími vlivy okolí.
Textura krému je hodně jemná a na pleti se chová jako krém. Po vstřebání jakoby na pleti zmatnil a skutečně jako by se vytvořila nějaká vrstvička, ale ne mastná, ale vosková, opravdu zvláštní. Krém jsem navíc z pleti cítila ještě několik hodin, než jsem si na tu vůni zvykla.
Nejčastěji krém používám po aplikaci masky, tedy po mém nedělním rituálu. To je právě den, kdy mám čas na zkrášlování, tedy na nějakou tu masku, peeling, úpravu obočí, holení, atd. Zkrátka dělám si takové beauty odpoledne a přípravu na další pracovní týden.


Složení: voda z islandských ledovců, koloidní zlato, jojobový olej, obilný alkohol, rostlinný emulgátor z oliv, kakaové máslo, koloidní stříbro, mangové máslo, glyceridy mastných kyselin, opunciový olej, arganový olej, koloidní síra, olej ze semen granátového jablka, olivový olej, vitamin E, glycerol, parfum, výtažek z gotu kola, lecitin, xantanová pryskyřice, levandule lékařská, pomeranč, výtažek z jasmínu pravého, ylang-ylang, růže damašská, slunečnicový olej, výtažek z vanilky pravé, grapefruit, výtažek z mořských řas, cedrové dřevo, spagyrický výtažek z růže stolisté, spagyrický výtažek z úročníku bolhoje, součásti esenciálních olejů.

Pleťový krém Aurum Sol je k dostání na e-shopu.

Všechny produkty je možné zakoupit na stránkách Biorytmus-kosmetika.cz. A pokud byste se chtěli o spagyrické kosmetice dozvědět ještě více informací, můžete zabrouzdat na Biorytmus.com, kde se dozvíte víc. Musím říci, že tato kosmetika je hlavně příjemným pohlazením smyslů, především těch čichových a bylo pro mě velmi těžké vybrat jeden produkt, který mě oslovil nejvíce. Co se týče vůně, tak určitě citrusový deodorant. Citrusová vůně s vanilkou je pecka a nikdy by mě nenapadlo tyto dvě odlišné vůně spojovat. Účinky mě zase nadchla pleťová maska. 

Co říkáte na tuto kosmetiku? Setkali jste se někdy s pojmem spagyrická kosmetika?

12 komentářů:

  1. Značku vôbec nepoznám ale produkty vyzerajú skvele! ;)

    Blog of Sunflower

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou skvělé. Ráda poznávám nové značky a o to větší radost mám, když mi vyhovuje :-)

      Vymazat
  2. Wau, spagyrická kozmetika :o O takej som ešte ani nepočula ✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro mě to také byla novinka, ale nedám na ni dopustit :-)

      Vymazat
  3. O tomto som zatiaľ ani nepočula, no táto kozmetika ma vskutku zaujala. Krása!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to krása :-) obaly má docela minimalistické, obyčejné, ale důležitější je to, co se ukrývá v nich :-)

      Vymazat
  4. Značku vůbec neznám, moc mě zaujal ten citrusový deouš 😊, dřív jsem byla k přírodním deodorantům bez hliníku skeptická, ale taky už se mi poštěstilo otestovat moc fajn kousek, který mě přesvědčil o opaku 😊

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda. Já už zkoušela hodně přírodních a vesměs všechny fungovaly. Možná i lépe, než ty z drogerie s hliníkem :-)

      Vymazat
  5. Značku neznám, ale dost jsi mě nalákala na masku :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Maska je parádní, určitě mrkni i na tu druhou podle typu pleti :-) třeba by ti sedla zrovna ta druhá varianta :-)

      Vymazat
  6. Jéé, tuhle kosmetiku vidím poprvé :-) a moc se mi líbí. Hlavně mě zaujaly ty deodoranty.

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. deodoranty jsou dokonalé, hlavně ty vůně a o to u deošů jde především :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!