11. července 2019

Parfémy YODEYMA Paris

Vůně a parfémy miluji asi jako každá žena. Je mi v podstatě jedno, jestli vůně stojí dvě stovky nebo dva tisíce, musí mi zkrátka vonět a sednout. Nedávno jsem psala článek na moji oblíbenou vůni La Vie Est Belle od Lancôme. Nemám vyloženě osobní vůni, tu ještě stále hledám. Čemu jsem ale věrná, jsou parfémy od značky Lancôme, protože mi moc voní. Jsou to nositelné vůně na denní nošení i na večer a některé z nich jsem měla i opakovaně. U většiny vůní si ale musíme trošku připlatit, jak se říká "za značku", takže nejsou úplně nejlevnější. Nedávno mě oslovila značka Yodeyma Paris, zda nechci nějaký parfém vyzkoušet.
Jde o vůně, které by měly být z 99 % přesnou replikou značkových parfémů, takže by měly i stejně vonět. Záměrně jsem si proto vybrala parfémy, se kterými už mám v originále zkušenosti, abych je mohla porovnat.
Už jsem vyzkoušela pár "fejkových" vůní a ani tentokrát jsem neměla žádné velké očekávání. Z vůní jsem si ale doslova sedla na zadek a klidně bych vůně vyměnila do budoucna za originály. Doma stejně nikdo nevidí, čím se voním a troufám si říci, že je to jedna z mých nejpřekvapivějších spoluprací, protože mi nikdo nevnucoval žádné názory, ale sama na vlastní nos jsem se přesvědčila o něčem, co by mě ani ve snu nenapadlo...



Flakonky všech parfémů jsou totožné, liší se tedy jen vůní, která se v nich ukrývá. Vybírat je možné buď z velkých 100 ml flakonků nebo menších 15 ml. Já se pustila do těch menších, protože mi to přijde praktičtější. Když vám vůně nesedne, menší spotřebujete rychleji než velkou. A také vám to pomůže v rozhodování, když vůni neznáte a nechcete se spálit hned naslepo.

Jak jsem již zmínila v úvodu, představíme si vůně, které znám, buď jsem je měla nebo je znám alespoň z parfumerie. Vůně jsem zkoušela delší dobu, protože kdybych psala článek v jeden den a měla najednou hodnotit 6 vůní, po chvíli bych měla otupělý nos a všechny by mi připadaly totožné. Nedokáži také nějak bravurně popisovat jednotlivé vůně, protože ingredience z nich většinou necítím. Mám to jako s vínem. Dokud mi někdo neřekne, že víno voní po švestkách, sama na to nepřijdu. Berte tedy prosím tento článek spíše jako inspiraci a porovnání, zda napodobeniny vůní voní nebo se alespoň přibližují originálům.

Začala bych vůní Berlue, která napodobuje Chanel N°5. Tuto ikonu mám i v originále, ale vzhledem k ceně za flakonek ji používám jen opravdu vyjímečně při slavnostních příležitostech. Originální vůně je to silná, těžká, ideální hlavně na večer a cítíte ji ze sebe opravdu celý den. Nemůžu si pomoct, ale vůně mi hodně připomíná klasickou modrou Niveu a to je právě ten důvod, proč tuto vůni miluju.
Vůbě Berlue je o něco slabší, ale je to tam, Nivea ve své plné kráse! Jsem ráda, že je vůně totožná a už si nemusím šetřit originál.


Hlava: pomerančový květ, srdce: růže, základ: vanilka.

Další je moje stálice La vie Est Belle od Lancôme. Tu můžete zakoupit pod názvem Celebrity Woman. Tuto vůni jsem měla už asi 3x a myslím, že ne naposledy. Je to jemná květinová vůně, vhodná na den. Ze začátku mi připomíná sladkou ovocnou žvýkažku a později se rozline do květinových tónů.
Tak já vážně nevím, ale i tentokrát jsem nenarazila a nemám při porovnání s originálem co vytknout.


Hlava: černý rybíz, srdce: kosatec, základ: pačuli.

Podobně lehká a svěží jemná vůně je Si od Giorgio Armani, kterou můžete mít pod názvem Adriana. Je to svěží ovocná, sladká vůně, na letní dny značka ideál.
Moje velké překvapení číslo tři, opravdu to nechápu a budu se opakovat - opět voní stejně.



Hlava: černý rybír, růže, frézie, srdce: vanilka, šedá ambra, základ: dřevo, pačuli.

Takový malý unikát je Black Elixir napodobující Black Opium od Yves Sait Laurent. Je to hodně intenzivní, výrazná vůně a je to taková vůně, řekla bych pro odvážné. Nemusí vonět každému, protože je hodně originální.
Nejvíce je ve vůni cítit sladká vanilka, později trošku i ta káva. Tuto vůni v originále nemám a v parfumerii jsem ji očichávala už asi před rokem, takže si ji tolik nepamatuji. Přišlo mi ale, že voněla silněji a smyslněji, proto jsem po ní možná nesáhla. Je to hodně zvláštní vůně, kterou budete buď milovat nebo nenávidět.


Hlava: káva, srdce: likér, základ: vanilka.

Vůni Chloe - Chloe jsem sama nikdy neměla, ale má ji mamka a já jí na ni tajně chodím. Je to hodně jemná sladce květinová vůně, která neobtěžuje, takže je ideální na den do práce. Od Yodeyma ji najdete pod názvem Seducción.
Je to hodně čistá vůně, taková čerstvá, jako po ránu, jemná a květinová, prostě úžasná. A je mi to až trapné, ale i zde se budu opakovat - nevidím nebo spíš necítím ani sebemenší rozdíl.



Hlava: pivoňka, srdce: konvalinka, základ: bílé pižmo.

Poslední vůní je vůně napodobující Gucci Bloom, a tou je Yode. Je to hodně výrazná, květinová vůně a znám ji pouze z parfumerie. V originále mi voní, ale stále jsem se nikdy nemohla rozhodnout, zda si ji koupit nebo ne.
Tady si nejsem stoprocentně jistá. Pomeranč z vůně necítím a nevím, jak voní tuberóza, ale cítím jen samé květiny. Je to tedy pro milovnice květinek, protože ovoce zde vůbec nevynikne. Jen ať čichám, jak čichám, nemohu přijít na žádný konkrétní druh květiny.


Hlava: pomeranč, srdce: tuberóza, základ: santalové dřevo.

No a když už je autenticita vůní potvrzena, další věc je výdrž. Vůně ze sebe cítím zhruba 5 hodin intenzivně, pak už se buď vytratí nebo si na ni zvyknu. Je mi trapné se v práci ptát kolegů, zda voním, takže tohle nemohu posoudit. Ale i těch 5 hodin je docela dobré...

Pokud byste chtěli omrknout katalog vůní, koukněte na jejich Instagram nebo Facebook, kde vám mile rádi se vším ochotně poradí.
Jestli pořád váháte, opravdu není důvod. Tyto parfémky doporučuji všemi deseti na rukách i nohách a podepisuji se pod ně vlastní krví, což nedělám zase tak často...


Jaká vůně je vaše nejoblíbenější? A potrpíte si na značkové vůně nebo vám nevadí sáhnout po napodobeninách?

9 komentářů:

  1. Miluji Mon Paris od Yves Saint Laurent a ani Chloé Chloé nepohrdnu :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mon Paris neznám a od Chloé mi voní většina jejich vůní :-)

      Vymazat
  2. Tuhle značku dotáhla přítelova mamka jednou s tím, že to jsou repliky a kdyby mi dala jen čichnout na ruce, tak bych ani nepoznala, že to fakt není ta značková vůně.. :D Moc moc šikovná firma, už jsem přemýšlela, že bych od nich zkusila Black elixir, protože Black opium je moje láska už pár let a jinou vůni v podstatě nepoužívám, ale za trojku ta láska občas trochu bolí... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, ty peníze jsou hlavně za značku a chápu, že mít doma takové skvosty je fajn :-) pokud ale svoji sbírku neukazuji každému na potkání, nikdo nepozná, jestli jsem navoněná replikou nebo originálem :-)

      Vymazat
  3. Četla jsem "nevím, jak voní tuberkulóza". Řikala jsem si, že to je asi kravina, ale pak si zase řikam, ty jo...třeba se něco fakt tak jmenuje😁. No naštěstí to není tuberkulóza.

    Jinak Yodemu znám, fotím fotky pro Swee.cz, které je také prodává🙂. A souhlasim, všechny jejic voňavky voní nádherně. Já ještě miluju Bellu, voní jako šeřík. Nádherná, i pokojová vůně.

    Verča ze Ztracena v Praze ║ LEVNÝ NUDE RTĚNKY Z DROGÉRIE? YES, PLEASE!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta tuberkulóza mě pobavila :-D hned jsem se musela podívat, jestli to mám napsané správně :-)

      Vymazat
    2. Je to TUBEROZA a to je květina, TUBERKULOZA je nemo! :-)

      Vymazat
  4. Niečo podobné som mala a celkom sa mi tá vôňa páčila. :)

    Rebelliouslily

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!