31. ledna 2020

Eko produkty Tierra Verde

Třídění odpadu mi není cizí, ale až díky některým inspirativním profilům na Instagramu a přístupu některých eko e-shopů jsem si začala více uvědomovat, co se kolem nás děje. Respektive co se špatného děje s naší planetou a že za všechno může člověk - tedy my sami. A kdo jiný by to také měl napravit, že my. Vím, že globální oteplování už asi nezměníme, co mě ale mnohem více irituje a zároveň mrzí, je přemíra odpadků a hlavně nebezpečných plastů. Stačí se projít po lese nebo se koupat v moři a po chvíli se o vás začne otírat igelitový pytlík nebo něco mnohem horšího. Nebo si tak ležíte na pláži, pohrabáváte se rukou v písku a najednou vyhrabete hromadu nedopalků z cigaret. Přitom dnes už většina pláží disponuje odpadkovými koši. Ale to se neděje jenom při zahraniční dovolené, ale klidně i na parkovišti u supermarketu. Když vidím, jak si někdo dává kafe a pak zahodí kelímek na zem, přitom stojí pár kroků od koše, to nikdy nepochopím. 
Je to hodně o výchově ale v dnešní době také o způsobu života. Já se snažím alespoň v malé míře tento možná i trend následovat a ráda bych tímto článek inspirovala třeba i pár dalších lidiček.


Jednou z produktů, které nejvíce znečišťují moře a oceány jsou právě plastové kartáčky na zuby. Dnes už jsou hodně rozšířené bambusové a nemusí jít nutně o kartáček za stovky korun. Tento kousek od značky Tierra Verde jsem objevila při mých obhlídkách v DM drogerii a stojí necelých 80 korun, takže nebylo co řešit. Značku jsem více zkoumala na internetu a překvapilo mě, že je také naše, jelikož sídlí v Brně.
Kartáček se nabízí ve dvou variantách - medium a soft. Na omak mi ale přijdou oba přibližně stejně "tvrdé", takže je vlastně jedno, po kterém sáhnete. 
Zpočátku jsem si musela zvykat na to dřevo v puse. Není to typický plast, který po dásních klouže, ale dřevo a trošku drhne. Po pár dnech jsem na tento pocit ale zapomněla a když si zuby vyčistím kokosovým oleje, bude to ještě příjemnější...
A ještě k tomu kokosovému oleji... když ho používáte v kombinaci s dřevěným kartáčkem, nebude pak takový kluzký, jako klasický plastový, takže na kokosák už jedině dřevo!


Čemu jsem dlouho odolávala byly látkové odličovací tampony. Jednou jsem už doma měla od jiné značky, ale po použití jsem je vyházela a pak jsem si na ně už nevzpomněla. To bylo asi rok zpátky a když jsem si kupovala právě kartáčky, narazila jsem u stejné značky na tyto látkové v pytlíčku. 
Tampony jsou vyrobeny z biobavlny a jsou na dotek úplně sametové. V pytlíčku je jich celkem 6 a v tom samém pytlíčku se dají i přepírat v pračce. 
Já to dělám vždycky tak, že je postupně "špiním" a po odlíčení jen lehce properu v ruce. Až je mám všechny použité, vyperu je společně se světlým prádlem v pračce. Doporučuje se prát na 40-60°C. Od stínů by stačilo i při nižší teplotě, ale třeba od černé řasenky už by to bylo problematičtější. 
Určitě si domyslíte, v čem je jejich benefit. Nahradí vám stovky klasických tamponů z buničiny, takže ušetříte nejen na penězích, ale především na odpadu. Navíc klasické tampony jsou bělené chlorem, takže i pleť si zajásá...


Posledním kouskem je látková taška. Už před lety jsem vyměnila klasické igelitky za plátěné tašky a musím říci, že to i mnohem lépe vypadá. Mám jich doma snad deset, které pravidelně střídám. Občas mám ale problém s tím, že mají moc dlouhé uši a já s nimi pak "škrkám" po zemi. 
Doslova jsem se zamilovala do této síťovky. Je tak akorát do ruky a na nějaký menší nákup nebo krabičkový oběd do práce značka ideál. Stejně jako tampony se dá prát v pračce a ještě budete mít v ruce slušivý kousek. A ať všichni vidí, co zrovna nesete. Na barevné igelitky jsem fakt alergická a i v obchodě s oblečením je s díky odmítám. Jsem docela ráda, že je nyní ve většině obchodů zpoplatnili. Každý si rozmyslí, zda si je koupí nebo si v kabelce bude nosit nějakou plátěnku.


Kartáčky a látkové tampony můžete koupit v každé DM drogerii nebo objednat online tady. Síťovka se prodává ve dvou barevných provedeních a omrknout je můžete taktéž v DMku. Jen po tamponech jsem musela trošku pátrat a pak mi je paní prodavačka ukázala u pokladního stojanu.
Krom těchto značka nabízí i různé prací a čistící eko prostředky, po kterých už ve stojanech také pokukuji. 

Také už používáte látkové tampony nebo nosíte plátěné tašky?

10 komentářů:

  1. Ty kartáčky bych klidně zkusila, vypadají skvěle! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Taky nosím plátěné tašky. Vždy mám i jednu v kabelce, kdybych šla třeba na nákup. I látkové odličovací tampony používám, jsou super.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Ten kartáček bych zkusila, síťovka mě také láká. :)

    Somethingbykate

    OdpovědětVymazat
  4. Látkové tašky používáme s přítelem už dlouho, to je podle mě základ. Na tamponky a kartáčky se chystám, zatím jsem nenašla nic, co by mě zaujalo tak, abych koupila, ale snad se brzy zadaří. Jinak loni jsem přešla i na přírodní tyčinky do uší, jelikož je používám i při malování a dalších pár věcí, šampuky z Lushe a další bezobalové produkty. Není tak težké trochu pomoci naší planetě a našemu domovu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Při malování také uchošťoury používám a proto jsem přesedlala na ty eko z Dedry. Je jich v balení několik stovek a stojí pár kaček :-)

      Vymazat
  5. Tento kartáček mám taky. A přesně jak píšeš, je to trochu jiný pocit, než mít ten plastový. Už jsem se s tím ale naplno zžila! :)

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě už přijde naopak divný, když třeba jednou za čas u našich na návštěvě použiji ten plastový :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!