4. května 2020

RAW, bio, vegan, přírodní... jak se vyznat v názvosloví kosmetiky?

Na etiketách kosmetiky lze vyčíst různé označení, o kterých si myslíme, že víme, co znamenají. RAW, bio, přírodní, vegan, fair trade... to je sice hezké, ale dokázali byste vysvětlit, co se pod názvy skrývá nebo naopak, co by přípravky neměly obsahovat?
Už jsem se setkala s kosmetikou, která se sice označuje jako přírodní, ale složení až tak přírodní není. Dnes si totiž výrobce kosmetiku může pojmenovat, jak se mu zachce a může tak své potenciální zákazníky lehce klamat. Proto se vyplatí etikety studovat již v obchodě, abyste pak doma nebyli překvapeni, co jste si domů přinesli.

Přírodní kosmetika


Bohužel u nás není přikázáno, co by měl produkt splňovat, aby byl přírodní. Co by ovšem měl výrobce bezpodmínečně uvést, je složení. To se uvádí vždy podle obsaženého množství, od nejvyššího po nejnižší. V mnoha případech není složení ani české, ale v odborném jazyce, takže se v něm jen těžko orientujeme.
Ovšem ne všechny syntetické látky mohou být v kosmetice škodlivé a ne všechny přírodní zrovna účinné. Vše záleží na typu pleti a problému, který chcete řešit. 

Nejčastěji je zaměňována právě přírodní kosmetika. Za tou se může ukrývat i produkt, který obsahuje pouhé 1% přírodních složek. Přírodní složky by tedy měly být napsané na prvním místě, ty syntetické a konzervační v malém množství až na posledním. Dobrým ukazatelem může být datum spotřeby. Pokud bude kratší, máte jistotu, že nebude obsahovat zbytečné množství chemie, aby produkt dlouho vydržel. Dalším dobrým ukazatelem je logo certifikace, které vám kvalitu zaručí. Jde o poměrně složitý proces, takže se nemusíte bát o to, že by vás výrobce klamal.
V přírodní kosmetice byste tak měli najít pouze rostlinné či živočišné složky získané povoleným způsobem. Její základ většinou tvoří přírodní oleje, másla nebo vosky doplněné o rostlinné extrakty a přírodní voňavé silice.
Z přírodní kosmetiky ráda používám třeba produkty od značky Weleda.

Pokud máte v kosmetice rádi přírodní a voňavé silice, doporučuji omrknout značku Yope. Přírodní tekuté mýdlo na ruce Vanilla & Cinnamon voní naprosto božsky a provoní ruce na dlouho. Navíc o ně pečuje, takže nebudou hned vysušené. Mýdlo obsahuje 98% přírodních složek a ta vůně je nepopsatelně dokonalá.
Mytí rukou a hygiena celkově je v tuto chvíli hodně důležitá a pokud je péče přírodní a voňavá, je to plus navíc.

Složení: Aqua, Coco-Glucoside, Cocamidopropyl Betaine, Glycerin, Disodium Lauryl Sulfosuccinate, Cetyl Betaine, Vanilla Planifolia Fruit Extract, Cinnamomum Zeylanicum Bark Extract, Sodium Sunflowerseedamphoacetate, Glyceryl Oleate, Lactic Acid, Parfum, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, Sodium Chloride, Panthenol, Allantoin.


Tekuté mýdlo Yope vanilka se skořicí

Ani u označení bio tomu není jinak. Produkt může obsahovat jen nepatrné množství organických složek a už může mít na obale napsáno, že je bio. Stačí opět pozorně číst etiketu a hledat logo Soil Association Organic, pak nenajdete žádné parabeny, umělá barviva, parfémy či jinou syntetiku.
Vyloženě bio produkt je vyroben ze surovin z kontrolovaného zemědělství, kde jsou zakázána syntetická hnojiva  či pesticidy a samozřejmostí je i absence geneticky modifikovaných organismů.

Z bio produktů doporučuji hydratační růžový krém Purity Vision. Konzistence je tužší, ale v dlaních hezky povolí a bude se dobře roztírat. Pleťový krém je pro mě také jediný make-up, který v současné používám. Když tedy nepočítám líčení očí, protože ty jediné jsou z roušky vidět. 

Složení: Butyrospermum Parkii Butter, Argania Spinosa Kernel Oil, Rosa Damascena Flower Extract, Borago Officinalis Seed Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Vanilla Planifolia Bean Extract, Dipteryx Odorata Bean Extract (tonka), Tocopherol, Helianthus Annuus Seed Oil, Coumarin.

Univerzální růžový krém Purity vision

Opravdovou chuťovkou je bio švestkový olej od české značky Saloos. Ta sladká vůně marcipánu a nahořklých mandlí vás dostane.

RAW neboli živá kosmetika obsahuje 100% složek přírodního původu a je vyráběna pod poměrně nízkou teplotou (42°C), aby si zachovala všechny cenné látky. Je tedy 100% přírodní a zároveň veganská. RAW kosmetika tedy je tím nejlepším, co můžete své citlivé pokožce dopřát. 

Skutečně kvalitní bio a raw je kakaové máslo od značky Dr. Feelgood. Voní božsky po kakau a co se týče složení, obsahuje pouze jednu jedinou složku, a to 100% kakaové máslo za studena lisované. 
Má tužší konzistenci, ale po styku s pokožku začne roztávat a dá se použít na pokožku těla i na obličej místo pleťového krému. Podobně jako s krémem od Purity Vision doporučuji nejdříve promnout v dlaních a až pak nanášet na obličej nebo tělo.
Máslo je skvělé na vysušenou pokožku rukou od častého mytí a desinfekce s obsahem alkoholu. Ruce jsou tak hydratované do hloubky a pokožka netrpí.
Hutné krémy na bázi olejů a másel většinou neobsahují ani kapičku vody, takže je oceníte nejen v létě, ale i v chladnějším období.

Kakaové máslo Dr. Feelgood

Vegan produkt najdete podle loga králíčka Vegan Society nebo logo Leaping Bunny. To znamená, že ve složení nenajdete žádné látky živočišného původu nebo vedlejší živočišné produkty. Ingredience a produkty také nebyly testované na zvířatech. To ovšem neznamená, že musí být nutně přírodní. Mám doma třeba paletku očních stínů, která je vegan, ale složení není přírodní a seženete ji běžně v drogerii. Pokud ale na tom nelpíte, nepřikládala bych tomu velkou váhu. Záleží, jaké jsou vaše preference.

Fair Trade nesou označení produkty, které výrobce zakoupil za tzv. férovou cenu od lokálních farmářů. Ti za vypěstování plodin v malém množství dostanou dlouhodobě udržitelnou mzdu a jsou tak podporováni nejen finančně, ale i materiálně.

Veškeré produkty z drogerie můžete nyní na Notinu zakoupit pohodlně online s doručením přímo domů. Notino tedy není jen obchod s parfémy a dekorativkou, ale seženete zde i hromadu kvalitní přírodní kosmetiky.

Kontrolujete často etikety kosmetických produktů? A vybíráte si pečlivě kvalitní přírodní kosmetiku nebo se spokojíte s tou z drogerie?

10 komentářů:

  1. Super článek Pavlí, moc hezky napsáno a prima tip na mýdlo od Yope! :) Růžový bio krém od Purity Vision mám moc ráda, stejně jako švestkový olejíček od Saloosu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Andrejko :-) švestkový olej od Saloos už patří mezi moje stálice, ta vůně si mě získala na první dobrou :-)

      Vymazat
  2. Super článok. Ja takéto prírodné a raw veci nepoužívam. Zatiaľ som skúšala niečo od Nuskin čo je na prírodnej báze a bola som spokojná ale niečo čo je čisto prírodné som ešte nemala.

    Ako (ne) nakupovať počas tehotenstva?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc a vřele doporučuji vyzkoušet. Přírodní kosmetika umí divy :-)

      Vymazat
  3. Ja mám k tejto prírodnej kozmetike taký lovehate relationship. Skúšala som kozmetiku od Dr. Organic a tá bola dokonalá, ale na druhej strane som skúšala havlíkovu apotéku a to bol pre mňa jeden veľký prepadák. Ale doma mám bambucké maslo, ktoré mi odporučila tatérka na tetovanie a odvtedy ho kupujem dookola.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vážně tě Havlíkova apotéka zklamala? To je jedna z nejlepších... ale asi jsi měla zrovna smůlu a produkt nesedl na typ tvojí pleti, to se stává...

      Vymazat
  4. To vanilkové mýdlo by mi určitě vyhovovalo a jak se znám, čichala bych k němu téměř nonstop! :D

    OdpovědětVymazat
  5. Vanilku mám fakt ráda, to by určitě bylo něco pro mě. :-) Já osobně etikety kontroluji spíš podle nálady, pokud mám opravdu chuť prolézat a číst, hledat atd, pak dokážu strávit skutečně dost času při vybírání, pokud ale pospíchám, obvykle se spokojím s něčím, co zrovna čapnu. :-)

    Lucka z Seriouszone

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já etikety luštím pouze v případě, že jde o značku kterou neznám nebo ji kupuji přímo v drogerii a není vyloženě přírodní. U značek, které mám ale prověřené a důvěřuji jim, složení nesleduji a spíše si hlídám produkty, které by mohly vyhovovat přesně mému typu pleti :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!