25. ledna 2021

Tradiční čínská medicína

Na produkty tradiční čínské medicíny se většinou obracíme v případě, kdy běžné léky od doktora selhávají nebo do sebe nechceme zbytečně cpát chemii na předpis. Já se většinou doktorům vyhýbám obloukem a co jde, snažím se řešit bylinkami. Samozřejmě jsou chvíle, kdy zobnu prášek proti bolesti hlavy a při chřipce sahám krom zázvorového čaje s citronem po paralenu. 
Musím to zaklepat do stolu, ale chřipka a nachlazení už se u mě ale neobjevila několik let. Dokonce jsem se nenakazila ani od přítele covidem, a to jsme spolu strávili 14 dní v jednom bytě a pili takřka z jedné sklenice.
Obecně prášky téměř neužívám, spíš doplňky stravy jako je hořčík a pak superpotraviny ve formě prášků, které si přimíchávám do jogurtů. Jediný zdravotní neduh co mě trápí je bolest hlavy, občasná migréna a bolesti krčního páteře, protože většinu času trávím prací u počítače. Měla jsem i období , kdy nebylo dne, kdy bych si večer nemusela vzít prášek, abych vůbec usnula. 
Když jsem měla možnost vyzkoušet nějaké produkty z čínské medicíny, nechala jsem si od pana doktora poradit několik přípravků právě na tyto problémy spojené s bolestmi hlavy. Hodně mě zajímalo, zda budou mít účinky třeba jako starý dobrý růžový Ibalgin a zda lze vůbec takové účinky očekávat. Jak jsem již psala, nemám s těmito produkty zkušenosti, tak nevím, co očekávat a hlavně po jaké době užívání.
Tentokrát bude článek delší než je u mě zvykem. Je to hlavně proto, že nejde o kosmetiku a pocitů z testování jsem měla tentokrát více. 


Na možné bolesti hlavy mi byl doporučen MycoSomat. Jde o směs vitálních hub a čínských bylinek. Nemá asi smysl vám tu popisovat různé názvosloví z čínské medicíny, které vám asi stejně jako mě nic neřekne. Více informací o MycoSomatu obecně si můžete přečíst zde
Pokud se ale ptáte, na co jsou tabletky dobré, tak obecně nefungují třeba jako prášky na bolest. Než se začne s užíváním, je třeba najít příčiny, které bolesti způsobují. Je známo, že za většinu neduhů a bolestí může stres. Je to v podstatě obrana organismu, kdy se psychické problémy odráží na našem těle fyzicky. To vše se samozřejmě projevuje z dlouhodobého hlediska. Pokud máte v práci jednou za čas náročnou prezentaci, pravděpodobně vás nic špatného nepostihne. Pokud ale máte starosti nejen v práci, ale i doma, tělo se začne bránit a projevovat způsoby, o kterých byste to ani neřekli, že je to právě díky stresu. A nemusí to být uvědomělý stres. Můžete se cítit relativně v pohodě nebo si to aspoň myslíte. Jenže on se pak kolem vás nenápadně omotává jako had a pak prostě jednou spadne klec v podobě větších bolestí. 
Když si tak pročítám různé články a popisky u produktu, pomalu mi začíná docházet, že bolesti hlavy také nejsou ze dne na den, ale může se to táhnout i roky. 
Tabletky vám pomohou harmonizovat psychiku zpět do rovnováhy, abyste se cítili více v pohodě a stres si nepřipouštěli. To je právě i můj problém. Jelikož se v práci ani doma nijak zvlášť nestresuji, určité napětí cítím pořád, a to se mi často projevuje bolestí hlavy, zad a šíje. 

Níže je vypsáno, s jakými potížemi by vám mohly tabletky být nápomocné.

Hlavní použití:
  • potíže před menstruací, tzv. premenstruační syndrom
  • bolestivá menstruace
  • nepravidelná menstruace
  • somatizace stresů, závislost fyzických příznaků na emocích
  • úzkosti, deprese
  • žaludeční či srdeční neuróza
  • pocit knedlíku v krku
  • cysty, adenomy či fibromy v prsou
  • myomy v děloze či ovariální cysty
  • potíže v klimakteriu
  • bolesti hlavy
  • motání hlavy

Další příznaky a motivy:
  • bolest, tlak či pnutí na hrudi, pod žebry či v oblasti žaludku
  • pocit stažení na prsou
  • fluktuace příznaků
  • podrážděnost, nervozita
  • náladovost
  • pocit napětí
  • nemožnost se uvolnit
  • somatizace problémů, zhoršení čehokoliv emocemi
  • pocit knedlíku v krku
  • únava
  • časté vzdychání
  • závratě
  • snížená chuť k jídlu či nadměrné chutě (na sladké)
  • zajídání stresů
  • nadýmání, říhání, škroukání v břiše
  • kašovitá stolice, ale třeba i zácpa zhoršená stresem
  • nespavost (zhoršovaná stresem či nadměrnými emocemi)
  • vnímání bušení srdce

Tablety se užívají dle závažnosti problémů, při lehčích stačí 1-2 kapsle denně, při těžších 3-8 kapslí. Doporučuje se užívat alespoň 5 dní v týdnu a 2 dny vynechat. Já je polykám vždy v pracovní dny, kdy jsem v práci a jsem tedy více vystavena stresorům z okolí a o víkendu, kdy jsme doma, vynechávám.

Složení:
Reishi (Ganoderma lucidum), lesklokorka lesklá, extrakt z plodnice
Hericium (Hericium erinaceus), korálovec ježatý – extrakt z plodnice
Suan Zao Ren (Sem. ziziphi spinosae), jujuba ostnitá – extrakt ze semene
He Huan Pi (Cort. albizziae), mimóza citlivka – extrakt z kůry
Bai Shao (Rad. paeoniae alba), pivoňka mléčnokvětá – extrakt z kořene
Chai Hu (Rad. bupleuri), prorostlík čínský – extrakt z kořene
Yu Jin (Rhiz. curcumae), kurkuma – extrakt z kulovitého oddenku
Xiang Fu (Rhiz. cyperi), šáchor hlíznatý – extrakt z oddenku
Zhi Zi (Fruc. gardeniae), gardénie jasmínová – extrakt z plodu
Mu Dan Pi (Cort. moutan radicis), pivoňka polokřovitá – extrakt z kůry kořene
Gan Cao (Rad. glycyrrhizae), lékořice – extrakt z kořene


Tabletky jsou ve formě kapslí a jsou poměrně velké, ale s polykáním jsem neměla problémy. Občas mi přes krk jdou špatně tvrdé prášky, ale tyto měkké kapsle se polknou snadno.
Ze začátku jsem brala dvě kapsle denně, ale pak jsem si dávku zvýšila na šest denně a bylo to poznat. Zatím mám za sebou zhruba jeden měsíc užívání a musím říct, že i když mě hlava nepřestala bolet úplně, dá se to vydržet a dokonce večer usnu i bez prášku. Šíje se mi podstatně uvolnila, takže ani nepotřebuji žádnou masáž. Jako by veškerá tíha pomalu odcházela. 

Když se tak zamyslím, tak mi tabletky pomohly ještě s jedním neduhem. Každý měsíc trpím na hodně bolestivou menstruaci, takže vždy vím, že se moje dny blíží. Mám to tak od té doby, co jsem vysadila hormonální antikoncepci. To jsem měla i pleť jako dětskou prdelku a po vysazení jsem měla krupičku a obličej samý pupínek. Tentokrát se bolesti v podbřišku zmírnily a moje dny tak byly po dlouhé době snesitelnější, skoro jsme o nich nevěděla. Také pupínky a hrubost na tvářích se vyhladila. 
Takže teď nevím, jestli věřit na zázraky nebo jde konečně o produkty, které fungují. A nemusí být nadupané chemií, což je asi pro tělo to nejdůležitější. 


Na bolesti krční páteře a zad je určena tinktura s názvem Labutí šíje. Určitě to všichni znáte, kdo děláte v práci u počítače. Máte ztuhlý zátylek, nemůžete otočit hlavou a místo na práci myslíte spíše na to, kdo by vám právě mohl udělat uvolňující masáž. 

Denní dávka tinktury je 1 kapka na 1 kg tělesné hmotnosti. Je dobré ji rozdělit na polovinu ráno a druhou polovinu večer, přičemž ráno se začíná na lačno a večer buď půl hodiny před jídlem nebo hodinu po jídle. 
Tinktura má tmavě hnědou barvu a jelikož obsahuje alkohol, chutná jako když si dáte panáčka tvrdého alkoholu. Kdo mu zrovna neholdujete, řídíte nebo byste kapky podávali dětem, stačí dávku zalít trochou horké vody a alkohol se odpaří. Chuť je potom jemnější a o hodně snesitelnější. Já tvrdý alkohol nemohu ani cítit, ale tinktura mi moc nevadila, i když zpočátku jsem se trošku šklebila. Užívala jsem poctivě každý den spolu s kapslemi a musím říct, že na tyto produkty určitě nezanevřu a zůstanu jim věrná i nadále. 

Když jsem dělala soutěž na Instagramu o několik kousků, ptala jsem se vás, zda máte nějaké zkušenosti. Hodně z vás mi psalo, že dokonce i s touto značkou a že vám také s mnoha problémy čínská medicína pomohla. 


Všechny informace o čínské medicíně včetně produktů si můžete prohlédnout na stránkách Strankycinskemediciny.cz. Líbí se mi i jejich přátelský přístup, kdy vám poradí se správným výběrem produktů na vaše konkrétní zdravotní problémy. 

Jaký máte názor na tradiční čínskou medicínu? Zkoušeli jste už nějaká léčiva, popřípadě na jaké zdravotní problémy?

12 komentářů:

  1. Skvelé produkty,ktoré ma dosť zaujali

    OdpovědětVymazat
  2. Musím sa priznať, že o niečom takomto počujem prvýkrát, ale veľmi ma to zaujalo. Snažím sa nedopovať sa tabletkami pri menštruačných bolestiach, pretože nie som až taký veľký zástanca tabletiek, ale toto vyzerá ako skvelá a prírodná alternatíva
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To určitě ano, té chemie máme kolem sebe víc než dost...

      Vymazat
  3. Z čínské medicíny jsem si oblíbila houbu Reishi a opravdu na její účinek věřím. Pro imunitu jsou tyto produkty jako dělané! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak. Já tomu moc nevěřila, ale skutečně to pomáhá a je to hlavně bez chemie a pro tělo prospěšné :-)

      Vymazat
  4. Mmmmm to vypadá dobře, já doplňky stravy beru pravidelně, ale takové jsem ještě nezaznamenala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus je omrknout, je to zase něco jiného než klasické doplňky z lékárny :-)

      Vymazat
  5. Je super, že ti to takto pomohlo. Já měla možnost vyzkoušet kosmetiku s těmito houbami.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  6. Bolesti hlavy mě trápí taky, ale snažím se hodně pít a když už je to opravdu silné, tak sahám po prášku.
    Z čínské medicíny jsem ještě nic nezkoušela.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já bych mohla po prášku sahat každý den a jsem ráda, že toto mi opravdu pomohlo :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!