29. dubna 2021

Nezbytní pomocníci na ženské dny - menstruační kalíšek a kalhotky

To, že nedám dopustit na menstruační kalíšek, už ode mě jistě víte. Pořídit si jej bylo to nejlepší rozhodnutí v mém životě a díky tomu jsem se naučila mít svoje dny ráda. Ani v době, kdy jsem používala tampony mi nijak nevadily, ovšem iritovalo mě to neskutečné množství odpadu a bolesti břicha, které mě provázely. Nejednou jsem si říkala, proč nejsem chlap, ti přece nic takového nemusí řešit! Kalíškem jsem vyřešila oba problémy a postupem času si uvědomila, že být ženou je výhra a neměnila bych ani na jediný den.
Menstruační kalíšek ale není jediná vychytávka, se kterou si můžeme svoje dny usnadnit a zpříjemnit. Není to tak dlouho, co trh zaplavily menstruační kalhotky a další "eko" menstruační pomůcky. 


Nebudu vám tu dlouze vypisovat plusy a minusy menstruačního kalíšku. O těch jsem psala už v několika předešlých článcích. Uvedu zde ale asi to nejdůležitější pro ty, kdo tyto články nečetli. Začnu stručně negativy, protože ty žádné nejsou. 
Z pozitiv je to určitě již zmíněná redukce odpadu na nulu, protože s kalíškem nic neprodukujete. Krev se vylévá do umyvadla a po skončení menstruace se jen krátce povaří ve vodě kvůli sterilizaci. Za měsíc ho opět vytáhnete a je připraven k použití. 
Každý kalíšek je vyroben z nezávadného silikonu, takže nehrozí žádná alergická reakce. Jen je zpočátku třeba vychytat způsob zavádění a vytahování, protože co jsem tak četla, každá máme ten svůj způsob. Někdo to dělá ve stoje, někdo v sedě, další s jednou nohou na vaně, zkrátka každé vyhovuje něco jiného. Kalíšek ohnu do písmene C a v takovém stavu ho zavedu. Uvnitř se rozvine a je připraven přijímat tekutinu. Jestli je kalíšek zaveden správně, to poznám jednoduše tak, že prstem objedu kolem lemu a pokud není nikde promáčklý, je to v pořádku. Pokud tak není, vytáhnu jej, omyji a zavedu znovu. 
Na zavádění se mi osvědčil mírný předklon u umyvadla a hlavně jsem si ihned odstřihla stopku. Trošku jsem ji při zavedení cítila, takže šla pryč. Stopka je také jeden z důvodů, kdy můžete kalíšek cítit. Druhý z nich je zavést jej hlouběji do pochvy a pak už by neměl být vůbec cítit.
Odstřihnutí je nevratný krok, takže jsem to nejdříve vyzkoušela tak, že jsem kalíšek zavedla naruby a když to bylo v pořádku a šel vytáhnout i bez něj, odstřihla jsem jej. Teď už to dělám u každého nového a vím, že mě to nebude mrzet. 
Ještě bych chvilku u stopky zůstala. Určitě si většina myslí, že právě za ni se kalíšek vytahuje. Je to ale omyl a kalíšek se vytahuje za drážkovaný spodek u stopky. Pokud jej totiž budete vytahovat právě za stopku, při vyndání vám hrozí, že krev rozlijete a to byste si nepřáli.

I při silné menstruaci jej mohu vylévat klidně i po šesti hodinách a nikdy jsem neprotekla. Tampony jsem musela měnit klidně každou hodinu a ještě se bála, že mi tampon vyklouzne nebo bude nehoda. Když jsem doma, tak to neřeším, ale v práci, kde máme veřejné záchody a musím na záchod přes celou chodbu lidí, to pak není nic příjemného.

Vždy si pořizuji menší velikost vzhledem k tomu, že nemám po porodu. Pro maminky je dobré zvolit větší velikost. Volba je tedy jednoduchá, protože více velikostí, než dvě, se ani neprodávají. Menší před a větší po porodu. Splést se tedy nemůžete. 

Doma mám kalíšky dva, a to Yuuki a Lunette. Původně jsem začínala na kalíšku Lunacup, ale ten se mi nějakým záhadným způsobem zabarvil od krve do hněda a nešlo to vyvařit ani jinak vyčistit. Asi se barva zažrala do silikonu a vypadalo to nevábně, proto jsem se rozhodla do nových a s těmi už problémy nemám. 
Všechny tyto zmíněné jsou si tvarově hodně podobné a mají již zmíněnou stopku. 
U většiny kalíšků máte přibalený látkový sáček. U Lunette nebyl, ale zase k němu byl přibalen mycí gel na vymývání kalíšku. Pokud jste ale zruční, můžete si pytlík ušít na šicím stroji. 



Posledním a trošku nezvyklým kalíškem, který se u mě zabydlel, je kalíšek Ziggy Cup. Ten se liší nejen tvarem, ale i tenkým materiálem a zaváděním těsně pod čípek. Díky tomu se lépe zmáčkne, ale zase je třeba si dávat pozor, kterou stranou se zavádí. U tohoto to totiž není jedno, z každé strany je nepatrně odlišný. 




A teď už k menstruačním kalhotkám, které jsou pro mě oproti kalíškům velkou neznámou. Největší obavy jsem měla z toho, zda si je můžu vzít normálně do práce, aniž bych protekla. 
Menstruační kalhotky Meracus mám ve velkosti M a zvolila jsem variantu bokovek kvůli kalhotům. Na výběr jsou i klasické vyšší, ty mohou být fajn třeba na noc. 
Kalhotky se dají používat buď samostatně nebo jako doplněk k jiným menstruačním pomůckám. Když jsem nosila tampony, dávala jsem si během dne i na noc intimku, protože tampon jak se nasákne, začne protékat. Proto mohou být kalhotky dobrým doplňkem k tamponům, ne ke kalíšku, protože ten jen tak neproteče. Určitě doporučuji kalhotky poprvé vyzkoušet doma, kde se cítíte v pohodě. Hned bych v nich nevyrazila do práce. Člověk je pak nervózní, co se může přihodit a to žádná z nás nechce.
Super jsou i na noc ke konci menstruace, kdy už je slabší. Na začátku si to nedovedu moc představit, protože kromě krve z vás odchází i hleny a různé krevní sraženiny a ty se do kalhotek úplně nevsáknou. Také když jdete na malou, chvíli trůníte a pak se oblékáte, kalhotky vystydnou a vy si pak oblékáte studené kalhotky. Než se zase zahřejí, máte tak pocit, jako byste si oblékaly mokré plavky a to není moc příjemné...



Kalhotky jsou ale jinak moc příjemné a materiálově jsou z bavlny, jen malý podíl je elastan. Jsou vyrobeny ze dvou nepropustných vrstev a na první pohled nepoznáte, že nejde o běžné prádlo. Nečekejte tedy žádné velké a silné bombarďáky. Když bych kalhotky měla přirovnat k nějakému prádlu, tak jsou to určitě cyklo kalhoty, ovšem nejsou nijak tvrdé a nikde nic netlačí.

Ještě jsem si vzpomněla na jeden benefit, a to je výdrž. Kalíšek vám může vydržet klidně i přes 10 let, protože se na něm nemá prakticky co rozbít. Kalhotky si troufám říci, že takovou výdrž asi mít nebudou, ale budou sloužit tak dlouho, dokud se nerozpadnou. 

Na veškerý sortiment pro ženy můžete kouknout na stránky Maluna.cz. Najdete zde i spoustu článků o kalíšku nebo kalhotkách, pokud se rozhodujete s nimi začít.

Jaký máte názor na menstruační kalíšek nebo kalhotky?

8 komentářů:

  1. Kalíšek je naprostá bomba a vyhovuje mi jako nic víc. Já jsem svůj první měla Mooncup a párkrát mi lehce protekl když jsem ležela a následně vstala. Teď mám jiný a ten je v pohodě.
    Kalhotky jsou zajímavé ale upřímě mě tento typ pomůcky vůbec neláká. Ten pocit mokra prostě nemám ráda, proto nesnesu vložky a přijde mi, že toto by bylo podobné. Každopádně určitě super pokrok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, já na kalíšek také nedám dopustit a všude ho vychvaluji do nebes :-)

      Vymazat
  2. Taky používám kalíšek. Mám doma dva a už bych neměnila. Kalhotky vypadají zajímavě, ale nějak mě nelákají.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  3. Tyhle alternativy mě popravdě nikdy moc nezaujaly, spíše mám strach z toho, jestli by opravdu fungovaly a jsem v tomhle velká konzerva. :D každopádně věřím, že pro někoho to mohou být super pomůcky. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to určitě o zvyku a já už bych nic jiného nechtěla :-)

      Vymazat
  4. Kalíšek jsem zavrhla hned, prostě se mi příčí už jenom tím zaváděním, potom vymývání. Kalhotky bych ráda zkusila, ale ještě jsem neodhodlala.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!