13. září 2018

Živá kosmetika Elema

Mám radost z každé nové spolupráce a při většině z nich probíhá komunikace převážně přes emaily. Když mi ale paní Dana z obchodu Elema napsala, že by se ráda viděla osobně nebo alespoň si se mnou popovídala po telefonu, nejdříve mě to zarazilo, ale zároveň potěšilo. Není to totiž zvykem a už tehdy jsem věděla, že tato spolupráce bude o něčem jiném. Jedno páteční odpoledne jsme sebrala odvahu a bez jakéhokoliv očekávání jí zavolala. Z telefonátu se vyklubal téměř hodinový příjemný rozhovor, kde mi bylo vysvětleno, na jaké produkty se zaměřují a ani slovo nepadlo na žádné požadavky, podmínky, což se mi zalíbilo. Nemám ráda, když mi někdo už předem diktuje, co mám do článku psát, natož o čem a úplně nejlépe, že mám napsat jen pozitivní článek. Takovým nabídkám se vyhýbám obloukem. Jediná podmínka byla, nechat si na vyzkoušení produktů klidně i dva měsíce a sepsat objektivní recenzi na základě mých zkušeností, ať už budou pozitivní či negativní. To je fajn ne?

Zprvu jsem si myslela, že jde o zcela obyčejnou přírodní kosmetiku, které je na našem trhu spoustu. Ovšem když jsem se začetla do materiálů a informací, zjistila jsem, že se docela odlišuje. U nás se samozřejmě prodává nespočet přírodní kosmetiky, ovšem pouze některá se za výhradně přírodní může oficiálně označovat. Neříkám, že odteď budu používat jen tyto kousky a nesáhnu třeba po Weledě nebo značce Yves Rocher. I zde mám své oblíbence, ovšem tyto a mnohé další značky nejsou tak přírodní, jak se prezentují.

Elema je první "živá" kosmetika, která využívá schopností Elementů Matky Země. Odtud také její název. A živá rozhodně není proto, že by vám utíkala z koupelny. Zásadním rozdílem je výroba kosmetiky, kdy veškeré suroviny jsou lisovány za studena, aby si zachovaly svoji čerstvost a všechny prospěšné látky v živém, aktivním stavu. Ne tedy úplně za studena, ale přibližně do teploty 27°C. 
Zkrátka abyste z nich vytěžili maximum. Samozřejmě nečekejte nějakou závratnou trvanlivost, jako u některých kousků, třeba i čtyři roky. Je to tím, že v produktech nenajdete žádné konzervanty, chemické přísady, geneticky modifikované suroviny, stabilizátory, parabeny či silikony. 
Při výrobě jsou používány esenciální oleje získané šetrnou parovodní destilací bez použití alkoholu. Jde to snad ještě více přírodněji? Možná vlastně ano, vše se vyrábí ručně, tedy za použití zlatých českých ručiček!
A i samotné krabičky obsahují malé dírky, aby mohla mýdélka "dýchat"...


A teď už k produktům, které jsem vyzkoušela. Jako první bych zmínila aromaterapeutické živé mýdlo s měsíčkem a kurkumou. Přispívá k prokrvení, vypnutí, rozjasnění a ochraně pleti před předčasným stárnutím. Ano, mýdlo nemusí být nutně pouze na mytí rukou. A co se týče arometerapie, o dobrou náladu se postará olej elemi a o uvolnění a zmírnění hlavobolu zase levandule. O jejích účincích se myslím ani nemusím rozepisovat.


Složení: olivový, kokosový a certifikovaný palmový olej RSPO, extrakt z měsíčku a mydlice, mletá kurkuma, za studena lisovaný ricínový, rakytníkový, šípkový a ostružinový olej, přírodní aroma olej elemi a levandule.

Oleje jsou ve složení celkem jasné, s čím jste se ale pravděpodobně málokde setkali, může být kurkuma neboli indický šafrán. Kurkuma chrání pleť před akné, reguluje činnost mazových žláz, zlepšuje prokrvení, regeneruje, čistí a vyživuje. Kurkuma také patří mezi přírodní antibiotika a působí protizánětlivě.

Dalším kouskem je živý tuhý šampon na vlnité a nepoddajné vlasy. Kdo mě znáte, asi se divíte, protože já mám ty nejrovnější vlasy. Tak proč šampon na vlnité vlasy? Proč je tedy ještě více uhlazovat? Docela bojuji s jemnými poletujícími vlásky po stranách hlavy a ráda bych šampon, který by si s nimi poradil už při mytí a nemusela jsem tak sahat po žehličce. To dělám velmi nerada a jen v případech nutnosti. Šampon je také skvělá na vypadávání vlasů, což se mě také hodně týká. A pokud znáte někoho, kdo si prošel chemoterapií, může být šampon nápomocný i jemu. Šampon uzdravuje pokožku hlavy a pokud je právě pokožka hlavy v nepořádku, vlasy mají tendenci vás opouštět. 

Tuhý šampon se používá podobně jako tuhé mýdlo - navlhčí se, napění a pěnou se umyjí vlasy. No a na závěr jen důkladně opláchnout. Já kostkou mydlila přímo na vlasech a pak jen promasírovala, aby vznikla pěna. Tu já potřebuji, protože bez ní nemám pocit umytých vlasů. Při smývání vlasy příjemně vrzaly, přesně jako když si myjete ruce tuhým mýdlem. Kdo je používáte, asi víte, co tím myslím...
Není také třeba použití žádného kondicionéru, vlasy šly rozčesávat jedna báseň. Ten já nepoužívám už docela dlouho, jen sporadicky jednou za týden, čtrnáct dní. Dříve jsem se bez něj neobešla, ale to jsem také používala běžné šampony z drogerie. Toto období bych nejraději ze svého života vymazala a stydím se za to, že jsem si takovou dobu plácala vlasy silikonem. Nejhorší pro mě bylo období přechodu na přírodní péči. Když se mi vlasy čistily od nečistot, trvalo to asi dva měsíce a vlasy byly tak suché a drsné, že jsem uvažovala, že si silikon zase naordinuji. Naštěstí jsem ale vytrvala. Všechno je to o vůli. To máte stejně jako s dietou. Když nevytrváte, kila dolů nepůjdou. Když jsem diety držela, nehubla jsem. Nyní žádné nedržím, dopřeji si na co mám chuť a už asi deset let se držím na stejné váze. Ale to už jsem zase odbočila úplně jinam...

Šampon je jedním slovem pecka! Největší kouzlo, které mi šampon udělal byl mega objem. Vlasy si myji večer, a to jsem ho moc nepozorovala. Ale ráno jsem měla hřívu jako po foukané u kadeřnice! To vážně chcete! Dalším benefitem je to, že mi po nem nesvědí hlava.
Vyzkoušela jsem zatím dva tuhé šampony - od Soaphorie a 2SIS cosmetics, ale s žádným jsem neměla tak tvrdé, pevné a hlavně objemné vlasy. A jelikož víte, že se potýkám s padáním vlasů a normálně mám na hlavě pár chlupů, tak momentálně už žádné jiné než tento "živý" nechci. Říkala jsme si, že vyzkouším i jiné varianty co nabízí, ale tento se mi osvědčil na 100%. Obávám se tedy, že zůstanu u tohoto.

Samozřejmě jsem šampon dala na vyzkoušení příteli a jeho první komentář zněl: " je z toho fakt hustá pěna, to se i líbí". Má vlasy na ježka, takže o účincích na vlnité vlasy nemůže být ani řeč, ale většinou je to velký kosmetický kritik a když se mu něco nelíbí, dá mi to patřičně sežrat. Tady se konala jenom chvála...


Složení: olivový, kokosový a certifikovaný palmový olej, za studena lisovaný ricínový, avokádový, rakytníkový, arganový a lněný olej, med, extrakt z lopuchu, mydlice, kopřivy a měsíčku, přírodní aromaolej gurjun, surová pryskyřice elemi a vavřín kubébový.


Někoho možná může zarazit přítomnost hodně odsuzovaného palmového oleje. V produktech je ovšem použitý palmáč s certifikátem o udržitelnosti svého zdroje. Pochází od drobných pěstitelů z Indonésie, takže se nemusíte bát, že kvůli jednomu mýdlu utrpěl na životu orangutan v deštném pralese. Ruka mi vás ale měla v obchodě svrbět, když budete sahat třeba po tyčince Mars nebo lentilkách.

Všechny produkty si můžete prohlédnout a zakoupit na stránkách Elema.cz. A ceny? Šampon pořídíte za 154,- Kč a mýdlo za 131,- Kč. To jde ne?
Moc se omlouvám mýdlu, že jsem se o něm nerozepsala tolik, ale šampon mě dostal doslova do kolen a když vás napadnou takové ty otázky typu, kterou věc byste si vzali na opuštěný ostrov, s největší pravděpodobností by to byl tento šampon! Jasně, většina z vás by si vzala asi vodu na přežití, ale vemte si, že když vás někdo přijede zachránit a vy budete mít krásně upravené vlasy, určitě vás vezme na lodičku sebou. S mastnou hřívou by kolem vás raději projel bez povšimnutí a ještě by na vás poslali hladové domorodce...
Nedávno jsem si musela objednat hned další šampon do zásoby a jeden i pro mamku, která je z něj také nadšená. Z toho původního jsem jí kousek odkrojila, aby mi moje básnění věřila a mohla ho také vyzkoušet. No a mým superlativům neodolala ani moje kadeřnice, tak doufám, že jí bude také sedět.

Slyšeli jste už někdy označení "živá" kosmetika? A oslovila vás?

20 komentářů:

  1. O živej kozmetike som do teraz veru že nepočula :) Ale skutočne ma zaujala a vyzerá zaujímavo, páči sa mi najma ich prírodný design :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou to přírodní kousky každým coulem :-) také jsem moc nevěděla, co to živá kosmetika znamená.. i obaly jsou hezky minimalistické :-)

      Vymazat
  2. Značku neznám, ale produkty se mi líbí. Hlavně je super, že paní byla milá a spolupráce proběhla takto v pohodě. Přírodní kosmetiku jsem si za poslední dobu oblíbila, tak jsem ráda za každý nový tip :) Jinak ty informace o kurkumě jsou zajímavé. To jsem třeba nevěděla :)
    Inspiration by Linda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, i při spolupráci se člověk hodně naučí. Já jsem hlavně ráda, že jsem objevila produkt, který mým vlasům naprosto vyhovuje a vím, co si kupovat. Třeba ve srovnání s tekutými šampony z drogerie je to jako nebe a dudy, to se vůbec nedá srovnávat :-) a naprosto chápu nadšení v přírodní kosmetice, já spíš nechápu, jak jsem mohla používat tu z drogerky. Neříkám, že si tam občas nekoupím třeba sprcháč, ale do šamponu bych už nešla :-)

      Vymazat
  3. Tuhle kosmetiku neznám, ale líbí se mi. Já jsem už vyzkoušela hodně přírodních šamponů a žádný mi nesedl, tak jsem se opět vrátila k těm drogerkovým. Já jsem neměla po nich vlasy tvrdé, ale hrozně mastné a s takovou hlavou jsem se styděla chodit do práce. Jinak to mýdlo vypadá hezky, mám ráda přírodní mýdla. :-)
    welcometomyworld

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také už jsem vyzkoušela více tuhých šamponů, třeba od Soaphorie, 2SIS, Navia,... a ne že by mi vyloženě nesedly, ale měla jsem podobný problém s mastnými vlasy. A to ani nemluvím o tuhém kondicionéru, to byl velký průšvih :-D

      Vymazat
  4. Živá kosmetika? To mi Pavli vůbec nic neříká, ale zní to více než zajímavě :-)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Živá nebo se dá také označit RAW a toto už je asi více používanější :-)

      Vymazat
  5. O takové kosmetice vůbec nic nevím a vypadá to docela zajímavě.
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No je více než zajímavá :-) u mě to byla láska na první použití :-)

      Vymazat
  6. tak o tej som ešte nepočula, ale vyzerá naozaj skvelo! ♥.

    THE WORLD BY KEJMY | @LADY_KEJMY.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to docela neznámá značka, ale na co drahé reklamy. Kdo bude chtít, tak si k ní cestičku najde sám :-)

      Vymazat
  7. Zatím jsem o značce neslyšela, ale rozhodně mě zaujala :)

    Praguetales

    OdpovědětVymazat
  8. Moc zajímavý článek! O této kosmetice slyším poprvé a moc se mi líbí přístup firmy :) to je krásné. Produkty vypadají skvěle, hlavně šampon. Já vyzkoušela tuhý šampon od Lush a to byla katastrofa pro mé vlasy a vlasovou pokožku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Lushe jsem nikdy nic nezkoušela. Líbí se mi jen jejich obaly a jak mají všechno hezky barevné a voňavé :-) tady ale moje zaujetí končí a neláká mě si cokoliv kupovat...

      Vymazat
  9. Hm. O živej kozmetike som veru nepocula a pravdu povediac, prave tato informacia ma odradila. Ezoterika typu Elementy Matky Zeme ide naozaj mimo mna. Inak zlozenie maju naozaj pekne a moze to byt kvalitna kozmetika. Len este taka poznamka. Pri vyrobe mydla urcite pouzili hydroxid sodny a ten prave asi zivy nebude :-). No urcite si i tato znacka prave prave vdaka takejto zivej propagacii najde svoju cielovu skupinu.
    Mačka z blogu Kaviareň u mačky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě tento šampon na vlnité vlasy hodně sedl, i když je vlnité vůbec nemám. Používám ho už zhruba dva měsíce a za tu dobu jsem po jiném šamponu nesáhla. Ráda bych zkusila i ostatní šampony, ale nemusí mi sednout. Nedávno jsem musela jednu kostku objednat i mamce a ta na přírodní kosmetiku nevěří a používá jenom z drogerie. No a šampon si pochvaluje i na velmi krátké vlasy, takže také ne vlnité. Určitě bych už do jiného než tuhého šamponu nešla. Zkoušela jsem už více značek a tento je zatím nejlepší. Nemám po něm mastné vlasy a udělají mi krásný objem, což vítám. Vlasy mi hodně padají a tak dělají dojem, že jich mám málo :-) ¨jinak přítomnost hydroxidu neřeším, nejdu co se týče složení až tak do detailu. Hlavní je, aby neměl šampon silikony :-)

      Vymazat
  10. Odpovědi
    1. Je to tak :-) určitě kurkuma dodá mýdlu typickou žlutou barvu, jinak to ale při používání není nijak znát :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!