8. ledna 2020

Přírodní péče KU.TIS

Není mnoho e-shopů s přírodní kosmetikou, které by mému hledáčku unikly. Pár by se jich ale ještě našlo a ve většině případů jde o nové obchůdky, nabízející nejenom přírodní kosmetiku. Jedním takovým je Organikk.cz, který nabízí i řadu praktických eko věciček do domácnosti, o kterých by vás ani nenapadlo, že existují. Mezi takové patří například krytky na ovoce a zeleninu vyrobené z potravinářského silikonu, které udržují potraviny déle čerstvé a šťavnaté nebo plně ekologické náplasti z bambusu.
No a pozadu nezůstává ani přírodní kosmetika, o které bude tento článek. Na paškál si vezmu balzám na rty a tuhý deodorant. Existuje jich spousta, ale ne všechny fungují a to tady vlastně jde. Na co totiž doma mít kousek, který sice voní, ale při větším fyzickém zápřahu nám nepodá pomocnou ruku.



Za Organikkem stojí sice stále ještě početný malý tým, který je ale plně oddaný své misi šířit vizi udržitelné planety mezi co nejvíce lidí to půjde. Jejich vášní je cestování, které je také inspirovalo k založení Organikku. Na svých cestách zažili množství dobrodružství, které chtějí uchovat pro další generace. A musím říct, že jim docela rozumím. Sama jsem zažila potápění s delfíny a želvami (sice to nebylo v žádné exotice, ale "jen" v Egyptě, ale stejně na to budu vzpomínat až do důchodu.
Abyste zažili něco skvělého, nemusíte jezdit na druhý konec světa. Stačí nazout holinky, vzít si do ruky košík a jít se projít jen tak do lesa. Ta euforie a adrenalin s hledáním hub, kdy najdete jednoho a říkáte si, že tu přece nemůže být sám a o pár kroků vedle najdete skutečně v jehličí další rodinku, tomu se nic nevyrovná. Někdy je zkrátka lepší vypnout televizi a počítače, odložit telefon a nechat volně plynout myšlenky a věnovat se jen sami sobě a svým blízkým. Proč to tu ale píši, i já se ztotožňuji s vizí Organikku a ve světle tragických událostí v Austrálii je opravdu načase začít se chovat ekologicky a pomoci naší planetě alespoň malým kouskem. Já sama jsem se díky bogování dostala k mé milované přírodní kosmetice, eko přístupu v domácnosti nebo třeba zero waste přístupu, protože těch odpadů a plastů už máme všude kolem sebe až nad hlavu. Toto přesvědčení se snažím nenásilnou formou prostřednictvím článků šířit mezi vás a z vašich reakcí cítím, že i vám není naše planeta lhostejná. 

Podobnou cestou se vydal i Organikk.cz, který se snaží lidem nabízet alternativy k plastům a chemickým produktům, protože i to málo každého se počítá. V kosmetice nenajdete žádné parabeny, palmový olej, chemickou parfemaci a podobné škodlivé látky. Obaly jsou recyklovatelné a nic se netestovalo na zvířatech.
Chápu, že někdy je to jako boj s větrnými mlýny a máte oblíbený nějaký kousek z drogerie, kterého se nemůžete vzdát, přesto byste rádi, ale nemůžete se odhodlat. Je to třeba u deodorantů, kdy jste přesvědčeni, že přírodní prostě nemohou fungovat. Omyl! Je to hlavně o zvyku a přesvědčení.


U deodorantů to je hlavně o vůni a kromě složení je to asi nejdůležitější parametr, podle kterého si deoše vybírám. Nejčastěji sahám po vůni, kterou mám obecně ráda, a tou je levandule. Deodorant levandule s bergamotem značky KU.TIS je úžasnou voňavou záležitostí díky obsaženým exenciálním olejům. Z vlastní zkušenosti vím, že právě ty se postarají o hezké autentické vůně, žádná převoněná a umělá chemie. Pokud vám přijde v zimě, může být ztuhlý a těžko se vytlačuje z papírového obalu. Stačí ho dát do tepla "povolit" a jakmile ho jednou vysunete, pak už to půjde pokaždé bez problémů.
V podpaží neudělá žádnou nepříjemnou mastnou vrstvu, takže se nemusíte bát o oblečení. Svůj účel tedy rozhodně splní a běžný chod v práci zvládá. Nejsem vrcholový sportovec, takže to posoudit nemohu, ale  poradil si i s předvánočním shonem na poště a úklidem doma, takže ho mohu doporučit.

Složení: Lavender & Bergamot: Maranta Arundinacea (Arrowroot) Powder, Sodium Bicarbonate, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Butter, Cera Alba (Beeswax), Lavandula Angustifolia (Lavender) Oil, Citrus Bergamis (Bergamot) Oil, Citral, Geraniol, Citronellol, Limonene, Linalool - Organic Ingredient (organické složky)/Naturally occurring components in essential oils (přirozeně se vyskytující složky v éterických olejích).

Samozřejmě je k dostání i verze bez jakékoliv vůně, tedy čistě přírodní deodorant. Deodorant bez vůně je také fajn, ale já jsem určitě za ty voňavé.

Složení: Maranta Arundinacea (Arrowroot), Sodium Bicarbonate, Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Butyrospermum Parkii (Shea) Butter, Theobroma Cacao (Cocoa) Butter, Helainthus Annuus Alba (Sunflower wax) - Organic Ingredient (organické složky)/Naturally occurring components in essential oils (přirozeně se vyskytující složky v éterických olejích).

Druhým kouskem je KU.TIS balzám na rty s limetkou. Není v tyčince ale v kalíšku, takže na nabírání bude třeba prstů. Stačí trošku odrýpnout a na rtech hezky roztaje a snadno se roztírá. Balzám tedy hezky rty zvláční, provoní, takže splní, co očekáváte. Kdyby se ale prodával i v tyčince, nezlobila bych se.
Vůně je jako u deodorantu autentická, svěží, nic umělého.

Složení: Organic Lip Balms Lime: Helianthus Annuus (Sunflower) Seed Oil, Butyrospermum Parkii (Shea Butter), Cera Alba (Beeswax), Citrus Aurantifolia (Lime) Oil - Organic Ingredient (organické složky)/Naturally occurring components in essential oils (přirozeně se vyskytující složky v éterických olejích).


Co bych ještě u obou kousků zmínila, je spotřeba 6 měsíců. Oproti kosmetice z drogerie neobsahuje žádné konzervanty, proto je nutné tuto lhůtu po otevření dodržovat. Věřím ale, že s touto lhůtou problém mít nebudete, hlavně u balzámu na rty, pokud se musíte mazat několikrát denně jako já...

Používáte také rádi přírodní kosmetiku? A používáte doma nějaký produkt, který byste rádi vyměnili za eko, ale nedaří se vám to?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!