23. března 2020

Kosmetika, která by se holkám z devadesátek hodila

Devadesátá léta měla své kouzlo. Já mám tuto dobu v paměti a kdo nezažil, nepochopí. Jako malí jsme chodili po škole do trafiky kupovat dobroty, které tehdy letěly - ufo z jedlého papíru s kyselým cukrem uprostřed, lízátko ve tvaru chodila s praskajícím práškem, žvýkačky ve tvaru melounu, které ovšem vůbec nešly rozkousat, jak byly tvrdé a další speciality... nápoj Tang, bonbony PEZ, korálkové jedlé náramky a takhle bych mohla pokračovat do nekonečna. A zapomenout nesmím žluté autíčko Family Frost, na které jsme každou neděli čekaly s mamkou před domem a samozřejmě kapely jako Lunetic nebo Kelly Family a pořady typu Kolotoč. Na U jako undatra asi nadosmrti nezapomenu...
Devadesátky byly moje dětství a poslední dobou na ně vzpomínám víc než kdy jindy. Asi je to tím, že stárnu a také si chci zřejmě zpříjemnit žití v dnešní neklidné době. Vzpomínky nám nikdo nevezme a co bude, to bohužel nezměníme.



Samozřejmě i beauty svět se neobešel bez svých trendů. Na první místo bych dala asi modré oční stíny, tence vytrhané obočí, černé linky na očích, objemné vlasy a hlavně třpytky všude a ne zrovna málo. 

Ale je něco, co by holkám z devadesátek tenkrát usnadnilo život? Určitě suchý šampon, ne Amica, po kterém vaše hlava vypadala, jako byste byli na návštěvě u mlynáře. Nejlepší a nejvoňavější nabízí určitě značka Batiste. Tento Rose Gold určený na mastné vlasy je nechá hezky nadýchané bez nežádoucího bílého poprašku a nádherně je provoní na dlouhou dobu.
Věděli jste, že se prodává i ve velkém 400 ml balení?


Objem také podpoří speciální objemové šampony, jako třeba tento od Welly. Šampony na objem ovšem trošku vysušují, takže určitě doporučuji po umytí použít nějaký nezatěžující kondicionér. Většinou je dobré používat kousek ze stejné řady. Co na něm oceňuji je složení bez silikonů. Vlasy tak vůbec nezatěžuje a zanechá je hezky nadýchané a čisté.
A když už jsme u toho objemu, i samotné litrové balení je obří a asi ho budu spotřebovávat ještě hodně dlouho, i když mi s ním pomáhá přítel.


Když se prodírám dobovými fotografiemi, nejvíce mě zaujal účes mojí mamky ála Jarda Jágr. Ano, tento trend se nevyhýbal ani ženám a i když už tenkrát existovaly laky na vlasy a tupírovací hřebeny, dnes bych si to nedokázala představit bez kartáče Tangle Teezeru. Já už ho roky používám v mini verzi, ale ten se hůře drží a je fajn spíše na cesty, protože nezabírá moc místa. Tento větší je pro domácí použití praktičtější a určitě by za něj i tehdejší holky vraždily a život by byl mnohem jednodušší.



Co se týče třpytek na obličeji, mnohem decentněji by působil rozjasňovač. Výsledek není tak laciný, přesto docílíte kýženého třpytivého efektu. Krásný a cenově dostupný rozjasňovač nabízí třeba značka Bourjois. Součástí balení je i praktické zrcátko a štěteček, který je navíc i použitelný.



Modré stíny by určitě prodloužily svoji výdrž pomocí nějaké šikovné báze. Dnes je jich na výběr spousta a tehdy se to určitě neřešilo a nic takového k sehnání nebylo. I tak mě ale udivuje, jak jim tenkrát barva na víčkách vydržela bez hnutí od rána až do noci. Já mám ráda třeba tuto krémovou od Artdeco. Balení je sice malinkaté, přesto dlouho vydrží, protože stačí nanést jen malé množství.
Stíny se na bázi neslévají do víčka a drží jako přibité.



Zajímavým trendem byla bezesporu hnědá rtěnka. Kdo by neznal Jeniffer Aniston, která je mimochodem ikonou i dnes, jen odstín vyměnila za přirozenější barvu. Takových beauty trendů bych jistě našla několik, ale to by tento článek nebyl takto krátký.

Který trend z devadesátek jsme na sobě také zkoušeli a na co z té doby nejraději vzpomínáte? A co tyto vychytávky, používáte je také?

11 komentářů:

  1. Batiste je moje stálice a bázi pod oční stíny také :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  2. Na Batiste nedám dopustiť a na Tangle Teezer som počula len samú chválu a asi by som ho mala už vyskúšať.
    xxx Alexandra z MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tangle Teezer používám už spoustu let a jiný kartáč ani hřeben doma ani nemáme :-)

      Vymazat
  3. Super článek. Taky to bylo moje dětství. Ještě si pamatuji, jak ráda jsem jedla Vitacit ze sáčku, místo toho, abych si z něj udělala pití. A ten praskající prášek byl super. Z těchto produktů používám Batiste a Tangle teezer.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z Vitacitu se mi křivila pusa a také jsem si ho kupovala, dnes už snad nic podobného neexistuje :-)

      Vymazat
  4. Heh, já jsem měla nejradši žvýkačky ve tvaru cigarety, jak se do nich fouklou a ono to udělalo kouř :D :D :D a kuřák ze mě nevyrost..:D a suchý šampon Amica byl fakt katastrofa! :D
    Já jsem nosila černou spodní vodní linku, tehdy jsme to tak nosily všechny holky ve třídě, no děs, už bych si to nedala :D
    A co se týče Tangle Teezeru, už bych nepoužila jiný hřeben: ♥

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na ty cigarety jsme zapomněla. Ty jsme také kupovali :-D ale byly strašně tvrdé a rychle se vyžvýkaly, takže spotřeba byla veliká :-D

      Vymazat
  5. Děkuji :-) Batiste je opravdu nejlepší :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Suchý šampon od Batiste je pro mě velkou záchranou! :D :))

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!