1. února 2021

Ohlédnutí za menstruačním kalíškem

Na úvod bych chtěla zmínit, že menstruační kalíšek byla ta nejlepší investice a rozhodnutí v mém životě. Spíš nechápu, že jsem ho neobjevila dřív. Všechna pro a proti jsem už sepsala v článku zde.
Je to hlavní příčina toho, že jsem se naučila svoje dny mít dokonce i ráda. Začínala jsem na kalíšku Lunacup, ovšem po pár letech se mi nehezky zabarvil, a tak jsem se rozhodla pořídit si nový, přestože životnost kalíšku může být i několik desetiletí.
Ještě pár let zpátky byla nabídka skromnější, dnes už je najdeme v každé drogerii a na e-shopech je jich tolik, že nebudete dřív vědět, do které značky či barvy jít. Na té až tolik nezáleží, hlavním kritériem je velikost kalíšku. Většinou se prodávají ve dvou velikostech - menší před porodem, větší po porodu. Já si vybrala velikost menší a od české značky Yuuki Company. 


Kalíšek Yuuki Rainbow je vyroben ze zdravotně nezávadného materiálu, čímž je kvalitní lékařský silikon. U kalíšku jsme ihned po zakoupení odstřihla ocásek, za který se vytahuje. Úplně mi tam nesedí a jde dobře manipulovat i bez něj. To samé jsem udělala i u předchozího Lunacupu a pravděpodobně to udělám i u jakéhokoliv jiného.

Nebudu zde už vypisovat všechna negativa nebo pozitiva, ta už jsem sepsala v článku dříve. Spíš bych se chtěla zaměřit na pár věcí, které jsem zaznamenala jako již zkušená uživatelka. 
Kalíšek mi v první řadě ušetřil spoustu peněz, běhání po drogeriích a shánění tamponů. Snad ještě lepší důvod, proč zvolit právě kalíšek je, že nebudete zavaleni zbytečným odpadem.


Pokud nemáte moc pravidelný cyklus a menstruace vám nechodí na den a hodinu přesně, můžete si kalíšek zavést klidně několik dní předem a nemusíte hlídat, až vám menstruace začne. Podle síly menstruace stačí kalíšek měnit až po 12 hodinách, což je třeba s tamponem nebo vložkou nemyslitelné. Nemusíte tak řešit výměnu, když nemáte blízko toalety nebo prostě jen zapomenete, že své dny zrovna máte. Kalíšek není vůbec cítit a mě se to občas také stane. Ráno si třeba kalíšek zapomenu "vyměnit", vzpomenu si až někdy v poledne a vůbec nic se neděje. 

Skvělé je i to, že se s kalíškem zbavíte nepříjemného zápachu. Samotná krev sice sama o sobě nezapáchá, ovšem s vložkami a tampony cítit bohužel po několika hodinách byla. V kalíšku není žádná chemie, proto se krev nemá s čím smísit a zápach se nemá z čeho vytvořit. 

Po menstruaci kalíšek vyvařím v kastrolku, tím se sterilizuje a je připraven na další periodu. Četla jsem, že se dá "vyvářet" i v přiloženém sterilizačním kelímku připomínajícím malou popelnici v mikrovlnné troubě, ale to jsem nezkoušela. 


Na závěr bych zmínila odpovědi na pár dotazů, na které jsem vás vyzvala na Instagramu:

Nejsou z kalíšku záněty? Rozhodně ne, kalíšek je vyroben ze zdravotně nezávadného materiálu a je tedy tím nejčistším a nejpřirozenějším, na co můžete při menstruaci sáhnout. Pokud vás trápí zdravotní problémy, měli byste naopak vyhodit tampony a vložky, které jsou často běleny chlorem a pokud je neměníte dostatečně často, můžete si na problémy zadělat. Nebudete mít tedy žádné problémy jako alergici nebo pokud trpíte na vaginální záněty, mykózy a podobné neduhy. 

Tlačí kalíšek? A jak poznám, zda měnit, aby nebyla nehoda? Jak se mění, vylévá a je potřeba být u umyvadla? Kalíšek rozhodně není cítit. Spíš mám někdy pocit, že na něj zapomenu a zapomenu měnit, ale ani tohle není žádný problém, nikdy mi neprotekl, ani když už byl plný. Malinko je cítit ten ocásek, který ale po zakoupení ustřihnu a jde vytahovat bez problémů i bez něj. Výměna je dle síly menstruace. Já ji mám první dny silnější, takže měním cca po 6 hodinách, pak už jen jednou dvakrát za den. Umyvadlo je určitě potřeba, tam většinou vylévám krev z kalíšku, pak ho jen opláchnu vodou a znovu zavedu.
Na veřejných záchodcích to může být problém, protože všude je spousta lidí. Pokud se ale chystáte na nákupy, zaveďte jej raději doma a pak zase až se vrátíte. Okolo 6 hodin vydrží i při silné menstruaci a nic neproteče.

Tento menstruační kalíšek jsem kupovala na e-shopu Folly.cz. 

Co vy a kalíšek? Už jste se k němu odhodlaly? Kdybyste měli ještě další dotazy, ráda vám na ně v komentářích zodpovím.

18 komentářů:

  1. Jéééé :) já mám kalíšku několik a zrovna jsem si nově pořídila MERULU, tak jsem zvědavá, jak mi sedne. Jsem moc ráda za tyto články, které slouží k další osvětě a zároveň i tomu, kdo kalíšky běžně používá můžou pomoci.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :-) já sama před lety přečetla spousty článků a shlédla nespočet videí, abych se ke kalíšku odhodlala a dnes nelituji :-)

      Vymazat
  2. Tak ja som ešte z tých žien, ktoré sa k tomu neodhodlali a používajú klasické vložky. Ja s tým mám problém aj v tom zmysle, že som nikdy nemohla nosiť ani tampóny, pretože mi možno ani nie tak fyzicky ako psychicky vadili. Keď o tom píšeš, tak to znie skvele a má veľa výhod. Stále nad tým premýšľam, ale stále sa k tomu jednoducho nedokážem presvedčiť. Ale čo ma zaujalo, sú menštruačné nohavičky. A práve myslím, že tie vyskúšam, teda veľmi by som ich chcela čím skôr vyskúšať. Súhlasím, že či už kalíšok alebo nohavičky aj finančne nakoniec vyjdu lacnejšie ako každomesačné nákupy vložiek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. O kalhotkách jsem už také přemýšlela, ale zatím mám spoustu otázek - jak často měnit? To bych musela mít jedny na každý den tudíž jich pořídit rovnou 7? Neprotečou? Neznám nikoho, kdo je má, aby mi o nich něco poreferoval :-)

      Vymazat
  3. Já ti nevím, stále jsem mu nějak nepřišla na chuť. Vůbec nevím, jak bych ho srolovala a dala do sebe a pak ta výměna. My doma na záchodě nemáme umyvadlo a nedovedu si představit, že s kalíškem plným krve cestuji po bytě do koupelny, abych ho vypláchla.
    A jak píše Clara, taky používám vložky, protože prostě tampony mi vadí psychicky a mám strach, že se mi nepodaří vyndat a tohle mám i u kalíšku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak se roluje, to jsem popsala v předchozím článku. Jinak umyvadlo máme také doma jen v koupelně a měním ho tam :-)

      Vymazat
  4. Moja kamarátka mi ho tak moc ospevuje a ja som ho ešte neskúšala, ale už by sa patrilo. Jediné čo ma odrádza je to zavádzanie, ale verím, že to sa dá časom naučiť.
    xxAlexandra MS ALWAYS LATE

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je to nejmenší. Každá z nás má na to svůj grif, stejně tak na vyndávání a pak to jde samo :-)

      Vymazat
  5. Ja som ho ešte tiež neskúšala, ale stála ma to lákalo, tak snáď tento rok :)
    blog sydneysleek

    OdpovědětVymazat
  6. Taky ho mám a jsem velmi spokojená. Neměnila bych. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  7. Ahoj,
    já jsem ho nikdy nezkoušela, ale řekla bych, že je to jen psychický blog. Třeba se někdy odhodlám, vím, že si to všichni chválí, ale mě vždy vše strašně dlouho trvá... Měj se krásně!
    Hanka z blogu ciculka.cz

    OdpovědětVymazat
  8. Nikdy jsem ho nezkoušela a popravdě to asi ani nemám v plánu, mám v sobě bohužel zaškatulkovaný jakýsi odpor, ale věřím, že je to super praktická a ekologicky výhodná věc. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Kalíšek nemusí být pro každého a já si to tak také před lety myslela, ovšem jak jsem ho zkusila, neměnila bych :-)

      Vymazat
  9. Ja mám presne tento istý (iba priehľadný) a som spokojná, akurát, keby som si vyberala teraz, tak si kúpim ten väčší, aj keď nie som po pôrode. Mám silnú menštruáciu, takže niekedy musím vylievať aj po hodine-dvoch, z mojej skúsenosti vydrží ten menší cca rovnako dlho ako super plus tampón. Teraz som si kúpila menštruačné nohavičky ako poistku ku kalíšku (prípadne na doma bez), takže som na ne zvedavá. Ale inak už by som sa k vložkám a tampónom nevrátila, používam ich len, keď cestujeme a neviem, aká bude situácia s toaletami. A inak ho vylievam normálne do záchoda a potom vypláchnem v umývadle, takže ako tu niekto píše, že by musel chodiť cez celý byt s plným kalíškom, tak to určite nie je nutné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také mám teď nově kalhotky a jako doplněk ke kalíšku jsou perfektní. Jinak se vším naprosto souhlasím :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!