6. prosince 2018

Něco pro mlsné jazýčky - jablkové a hruškové chipsy

Abychom si trošku odpočinuli od kosmetiky, mám pro vás pár tipů na zdravé mlsání v podobě chipsů z jablek a hrušek anglické značky Perry Court Farm, což je i stejnojmenná farma, kde se ovoce na výrobu křížal pěstuje.
Jakmile se nám tyto chutné kousky dostali doma do rukou, vůbec jsme se neostýchali a doslova jsme je sežrali na posezení. Jinak to prostě nešlo, jsou fakt moc dobré!
Teď už se to všude hemží pečením vánočního cukroví a já se přiznám, nejsem moc na pečení ani jeho konzumaci. Miluji perníčky, to ano, ale když už mlsat, tak převážně zdravě.



Značka Perry Court Farm nabízí chipsy z hrušek a dva druhy jablíček - kyselé a sladké. Chipsy nejsou přislazované, nenajdete v nich lepek, tuky, barviva, konzervanty a podobné látky. Složení je tedy více než jednoduché - pouze sušená jablka a hrušky. Pokud tedy trpíte alergií na lepek, můžete po něm mrknout. Dřív bylo málo možností sehnat bezlepkové základní potraviny, natožpak nějaké sladkosti.
Pamatuji si na základní škole, že jsem měla spolužačku s bezlepkovou dietou a když nám tehdy vyprávěla, jak jí musí doma složitě vyvářet, chystat svačiny a shánět suroviny, vůbec nebylo co závidět. Natož pak nějaké zájezdy nebo výlety, to bylo s řešením jídla úplně nejhorší. Dodneška se mi vybavuje, jak každý den svačila kukuřičné chlebíky, takové ty nedobré polystyreny, co se lepí na jazyk...
Dnes už ale na trhu naštěstí existuje celá řada bezlepkových produktů a dietáři si tak nemusí připadat, že jsou v něčem omezováno nebo ochuzeni. A i já si často něco bezlepkového kupuji a pochutnám si na tom.


Křížaly se suší pomalu na vzduchu a jsou po otevření pytlíčku úžasně křupavé. Pokud je ale necháte třeba hodinku otevřené na vzduchu, zvlhnou. Proto doporučuji na nic nečekat a ihned je sníst, ať si je vychutnáte.
Tyto malé pytlíčky oceníte nejen doma, ale třeba v práci, ve škole nebo jen tak, když máte chuť na něco dobrého, ale zároveň myslíte na svoje zdraví. Určitě lepší přibalit dětem do školy ke svačině tyto chipsy, než tyčinku Mars... 100 g chipsů má pouhých 0,7g tuku, zatímco 100 g Marsky, což jsou zhruba dvě tyčinky, 17g. A to ani nemluvím o sacharidech... to si určitě každý domyslí sám.

Více nám asi jablíčka chutnala v té kyselejší variantě, i když rozdíl nebyl tak razantní. Nebylo to tedy tak kyselé, že by se vám křivila pusa jako po kyselých želé žížalkách. Celkově jsme ale spíše na slanosti než sladkosti, proto nám přišly lepší a více svěží.


Hruškové chipsy se prodávají pouze ve sladké variantě. Kouknout na ně můžete tady. Hrušková varianta chipsů nám asi chutnala o chlup víc než ta z jablíček. Chuťově byla výraznější a celkově voňavější.

Tyto dobroty zakoupíte na e-shopu Nuspring.cz a jeden 20 g pytlíček vyjde na 25,- Kč.

Po čem nejčastěji saháte, když vás honí mlsná? A je to něco zdravého nebo rádi hřešíte?

12 komentářů:

  1. Ty vůbec neznám, ale určitě musí být moc dobré :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadají chutně, i když já sušené ovoce moc nemusím. :-)
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé tak to já jo, datle, fíky, švestky, meruňky, ty miluju. Jediné, co nemusím, jsou sušené brusinky :-)

      Vymazat
  3. Jéé Pavli, tak teď jsi mi připomněla dětství, když jsem s mamkou sušila vždy na podzim a v zimě jablečné křížaly na topení, mňáááám..

    Přeji veselé a klidné Vánoce :)!
    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také to mám podobně, jen s babčou :-) musím jí to opět připomenout :-)

      Vymazat
  4. Věřím, že dříve kdo měl nějaký výživový problém jako bezlepková či bezlaktózová dieta, byl to daleko větší problém než dnes. Dnes už toho máme tolik. Já si křížaly vyrobím doma, nic na tom není. Pamatuji si, jak babička toho měla plno.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Úplně ale nechápu naopak lidi, kteří si bezlepkovou dietu ordinují dobrovolně, aniž by nějaký problém měli... myslím si, že si na nějaký problém skutečně zadělávají.

      Vymazat
  5. Křížaly jsem jeden rok vyráběla doma a bez sušičky na ovoce už bych do toho nešla :-D sušila jsem je v troubě dost dlouho, ty hrušky musí být dobré :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babička má sušičku ovoce, ale i tak to vždy jelo celou noc a nebylo to ono :-) jednodušší je to koupit už hotové :-)

      Vymazat
  6. v poslednej dobe to vídam celkom často ale ešte som sa neodhodlala to vyskúšať :D
    POĎ SA U MŇA NA BLOGU ZAPOJIŤ DO VIANOČNEJ GIVEAWAY A UROB SI RADOSŤ <3

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!