22. dubna 2019

Ekologické kompostovatelné pomůcky pro domácnost

Náš malý seriál si tentokrát rozšíříme o pár dalších tipů, jak naší planetě přispět ekologickým přístupem. Na místě je určitě třídění odpadu a měl by to dělat každý bez výjimky. Ale znáte to, na co není zákon, lidé to neberou jako povinnost. Ale i ti, co třídí, občas neví, co kam patří. Věděli jste třeba, že ruličky od toaletního papíru, obal od pizzy, účtenky, proložky na vajíčka nebo papírové kapesníky nepatří do papíru? Nebo třeba knihy s vazbou, ty by měly být vždy bez vazby. Kdo by ale vyhazoval knihy...
Eko přípravky na praní nebo mytí nádobí jistě všichni znáte nebo už jste pravděpodobně vyzkoušeli. Existuje ale spousta dalších, byť jen na první pohled maličkostí, kterým se dá eliminovat produkce zbytečných odpadů a plastů. Já už jsem snad na dobré cestě a krom brček, bambusového kelímku nebo látkových tašek se stále snažím objevovat nové alternativy produktů, které používám každý den, ale když je použité vyhazuji do koše, mám špatné svědomí. Mezi tyto produkty patří mikrotenové svačinové sáčky nebo houbičky na nádobí. Nedávno jsme si pořídila lněné pytlíky na chleba nebo ovoce a zeleninu, ale ne všechno do nich lze zabalit. Třeba sýry v ledničce jedině do klasického mikroteňáku, ale čím ho nahradit?



Moje otázky naštěstí vyřešila dánská značka MAISTIC, která nabízí ekologické varianty klasických produktů do domácnosti z materiálů, které jsou biologicky rozložitelné. Tvůrcům značky nebylo jedno, co po nás jednou zbude a tak začaly vyrábět certifikované eko pomůcky do domácnosti. Ono si řeknete, že problém naší generace to není, ale co naše děti a příroda? Těm už zbydou asi jen oči pro pláč z hory odpadů. Bohužel už to ale vidím i dnes, když jedu autem z práce a kolem lesa se povaluje spousta odpadků.

Kompostovatelné pytlíky jsou sice vyrobeny z bio plastu, ovšem z PHA plastu druhé generace, které se vyrábí z rostlinných zbytků při výrobě potravin. Dostupné jsou hned v několika velikostech a co se týče materiálů, jsou trošku jiné. Jsou takové měkčí a tolik nešustí.
Větší 8 l můžete použít i na zamrazení potravin do mrazáku a všechny se dají samozřejmě použít opakovaně, nerozpadnou se hned po prvním použití. Možná bych řekla, že jsou i pevnější než klasické a hned tak je něco neprotrhne. Krom těchto svačinových můžete mrknout i na větší 30 l pytle do koše.


Houbička na nádobí je vyrobena ve dvou provedeních, jedna je z konopné tkaniny a vnitřek je vyplněn celulózovými vlákny. Strany jsou ručně sešity nití z organické bavlny. Takže žádné barevné pěnové houbičky, lepidlo, ale hezky vypadající přírodní materiál. A když už se vám nebude zdát vzhled houbičky, můžete ji vyprat v myčce. V pračce to výrobce nedoporučuje a možná na nějaký krátký program a třeba v pytlíku, ve kterém peru látkové odličovací tampony, by mohla přežít.
Druhá houba není jen na nádobí, ale klidně i na čištění různých povrchů nebo vanu. Je univerzální a můžete s ní klidně umýt i sami sebe, včetně obličeje. Je jemná, nic a nikoho nepoškrábe a tuto už v pračce lze bez problémů vyprat. Vyrobena je z přírodních materiálů, jako je lufa, organická bavlna či dřevitá celulóza.


Hadříky na mytí a úklid jsou v balení po 5 ks a vyrobeny jsou ze 100% přírodní viskózy na bázi dřeva. Jsou též hodně multifunkční a dají se vyprat v pračce na 60°C. 

A něco pro pejskaře, značka nabízí i pytlíky na exkrementy. Ono když už máte doma čtyřnohého důchodce, který udělá bobek i 3x denně, to jsou hned tři pytlíky. To si možná někdy říkáte, že je lepší ho ani nesbírat, ať si s tím příroda poradí. Ale to pak budete chodit po ulici jako po minovém poli a to není zrovna dobrý zážitek z procházky. Ono od čivavy to ještě jde, ale když vidíte, jak někdo venčí labradora, který vám nadělí hromadu pod okno... buď si tedy takového psa nepořizuji a nebo chodím venčit s lopatou.


Značka samozřejmě myslela i na brčka. K dostání jsou klasická bambusová, o kterých už jste ode mě slyšeli, ale třeba i tato pšeničná brčka. Vyrobena jsou z pšeničné slámy a jsou hodně úzká, takže při pití musíte trošku nasávat. Každé brčko je jiné a různého průměru, takže bych řekla, co kus, to originál. Brčka jsou hodně jemná a křehká, takže jsou to klasické jednorázovky. V balení je 50 ks, takže chvíli vydrží.


Veškerý sortiment značky je dostupný na e-shopu Nuspring.cz. Různé eko produkty se většinou prodávají za vyšší cenu a tyto se prodávají v průměru kolem 50,- Kč, což je za mě super.

Používáte také doma nějaké eko pomůcky? A také už se snažíte plasty a celkově odpad v domácnosti eliminovat?

18 komentářů:

  1. Tak tohle jsou super výrobky. Taky jsme doma omezili plasty a snažíme se žít více eko.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
  2. Skvělé vychytávky, nad rozkládatelnými pytly do koše jsem hodně přemýšlela, až povedu svou vlastní domácnost. Brčka nepoužívám vůbec, takže to by byla pro mě zbytečnost. I ta houbička na nádobí je zajímavý nápad:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mám odpady docela zmáknuté, ale ty mikroteňáky mi pořád ve dne v noci ležely v hlavě a nevěděla jsem, že existují i nějaké kompostovatelné :-)

      Vymazat
  3. Ďakujem ti za tento skvelý článok, v poslednej dobe sa snažím žiť podstatne ekologickejšie čiže som rada za každé nové info :)

    OdpovědětVymazat
  4. Já se teď snažím vyhýbat plastům, koupila jsem nám všem bambusové kartáčky na zuby, a začala jsem používat i bio kosmetiku. Musíme tu naší planetu ještě zachránit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bambusové kartáčky jsou super, jiné už nepoužívám :-) jen jsme si chvilku zvykala na to dřevo v puse :-D kéž by to šlo ještě změnit, spousta lidí už samozřejmě odpad redukuje, ale přece jenom je ještě více těch, co to vůbec neřeší nebo netřídí ani ň :-(

      Vymazat
  5. krásny príspevok slamky som už pozerala budem musieť objednať :)
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) koukni na ně, jsou teda trošku užší, ale dá se to s nimi :-)

      Vymazat
  6. Hodně mě zaujaly ty kompostovatelné pytle na odpadky, na ty musím mrknout, moc díky za tipy :) Já jsem nedávno objednala domů látkové sáčky na ovoce a pečivo a s mamkou si to nemůžeme vynachválit :)
    MyGoldenMind

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já používám lněné pytlíky a nosím v nich i sváču do práce a nahoře se ještě dají stáhnout šňůrkou, celkově jsou na všechno možné, takže paráda :-)

      Vymazat
  7. Jéé, to je parádní článek a ještě lepší produkt :))

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Že jo .-) a určitě se plánuji vybavit dalšími eko produkty :-)

      Vymazat
  8. Tak to je super, že už je tolik alternativ a dá se žít čím dál více ekologicky. Tedy myšleno tak, že pořád je tady ještě možnost vrátit se v tomhle ohledu do minulosti, kdy se tolik neplýtvalo přírodními zdroji a lidé byli ve všem více soběstační. Nevíte, jestli nemají i nějakou alternativu pro tyhle sáčky? No cenově to předpokládám bude asi někde úplně jinde, ale to bych byla ochotná si i připlatit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. I pro mikrotenové sáčky existují alternativy, třeba ty, o kterých jsem psala v tomto článku :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!