8. dubna 2019

Jarní úklid s eko produkty Winni´s a dalšími pomocníky + soutěž

Velikonoce už se pomalu blíží a nevím jak vy, já mám tyto svátky, podobně jako Vánoce, spojené s větším úklidem. Ne tedy přímo svátky, to jsem ráda, že budu doma a mohu si oddechnout od práce, ale dny předtím. Za tyto stresové dny mohu poděkovat svojí mamce, které jsem musela absolvovat, když jsem ještě bydlela u rodičů. Začínalo se mytím oken a praním záclon, vodní čištění koberců a různých předložek v koupelně, přes vysávání, utírání prachu a podobně. A to můžete být rádi, že jste neviděli naši obývací stěnu až ke stropu a milion hrníčků, talířků, porcelánových figurek... všechno to vynosit, umýt, utřít a zase naskládat zpátky. 
Teď jsem ráda, že mám svoji domácnost v bytě a jediná moje stěna v obýváku je stolek pod televizí a pár poliček.
Dnes je také mnohem větší výběr pomocníků, kteří vám s úklidem pomohou a ušetří spoustu času a námahy. A musím se přiznat, že jak jsem u rodičů úklid neměla ráda, dnes si ho i užívám. Uklízíte si totiž svoje a někdy to beru jako takový druh relaxace. Je to asi také tím, že nemám děti a toho nepořádku až tak není.


Jak by řekl Petr Parker ze Spidermana: "Velká síla vyžaduje zodpovědnost". Něco podobného platí u úklidu, jen bych to pozměnila na: "Úklid vyžaduje vytrvalost a pevné nervy". Není ale čas na hrdinství a v úklidu nás bohužel žádný superhrdina nezastoupí. V domácnosti jsme takovými hrdiny my ženy nebo nechci se dotknout mužů, třeba to máte doma šikovně zařízené jinak.
Nejhorší je úklid kuchyně. I když doma skoro nesmažíme na oleji, nějaká ta mastnota přece jenom na povrch vystoupí. A nejvíce na místech, která nejsou vidět nebo se na ně zapomíná - na kachličkách nebo nad kuchyňskou linkou. Tam kolikrát nedosáhnu ani ze židle, takže tam utírám zhruba jednou, dvakrát do roka. Za to ale ten nános stojí za to.
Do kuchyně je skvělý univerzální odmašťovač Sgrassatore na všechny omyvatelné povrchy, který se dá použít na troubu, gril, digestoř, hrnce, ale třeba i před praním na skvrny na látkách od tuku a maziv. Pokud tedy děláte v kuchyni nebo máte doma automechanika, můžete ho vyzkoušet. Naopak by se neměl používat na polykarbonát, dřevo nebo hliník. Díky přírodnímu složení bude navíc šetrný k pokožce, takže pokud neradi uklízíte v rukavicích, neměla by vám z něj vyskočit nějaká alergie.


Hypoalergenní univerzální čistič Multiuso zase oceníte na povrchy, jako je sklo, zrcadla, nábytek, dveře, lustry a další omyvatelné povrchy. Na skle funguje skvěle a nedělá vůbec šmouhy, takže ho využijete nejen na zrcadla v koupelně, ale třeba i na mytí oken. 
Čistě na podlahy je hypoalergenní eko čistič Pavimenti. Použít ho můžete snad na všechny druhy podlah, od plovoučky až po dlažbu. Přípravek se ředí vodou a nezanechává žádné šmouhy nebo mastný film, jen krásně lesklou a provoněnou podlahu.
Čistič oceňuji hlavně na plovoučku, protože máme v bytě malého psa a vytírání je skoro na denním pořádku. Abych nemusela neustále vytírat mopem, dám si trochu do kýble, namočím v něm hadr a kde nemáme koberce, zvládám to ručně stručně.

Co se týče přípravků na záchod jsem docela náročná, protože ne každý přípravek mi voní. Když si vzpomenu na čištění Domestosem, jdu vždycky do mdlob. Ta chemická a silná vůně je příšerná a ještě hodinu po úklidu mě z toho bolí hlava. Místo aby osvěžoval, totálně vás dostane do kolen. 
Hypoalergenní WC gel nejenže hezky voní po levanduli, ale nebudete při jeho používání omdlévat.  Levandule a svěží citrusy patří mezi moje nejoblíbenější vůně na záchod. Citrusy naopak třeba nemusím ve sprchovém gelu, protože ji mám vždycky spojenou se záchodovou vůní. Ta jediná někdy dokáže přebít úplně všechno. Nejhorší je podle mě třeba vůně borovice, to vůbec nechápu, jak to může doma někomu vonět.
Gel by prý měl působit i pod vodní hladinou a preventivně bránit usazování vodního kamene, takže za mě určitě vychytaná věcička.


Dalším pánem na holení je hypoalergenní prací gel s levandulí. Přípravky na praní si vybírám obzvláště pečlivě, hlavně aviváže. I když by se třeba nemělo v aviváži prát spodní prádlo, nedokážu se jí úplně vzdát. Mám ráda, když prádlo voní, ale málokterá aviváž mi sedne. Třeba na Coccolino mám alergii a mohu se po ní uškrábat. Nemůžu se ani přikrýt dekou kterou v ní vyperu, natož si pak něco obléct na sebe.  
Gel je vhodný na všechny druhy prádla, takže i ušetříte. Nemusíte kupovat zvlášť gel na tmavé, světlé nebo barevné prádlo. 

Všechny produkty značky Winnis můžete omrknout na e-shopu Lekarna.cz. Je jich opravdu mnoho a pomohou vám v každé místnosti.

A u prádla ještě chvilku zůstaneme. Koncentrovaná aviváž s vůni vanilky a arganového oleje voní opravdu parádně. Vůně je u aviváže jedna z mála věcí, co mě zajímá. A poslední dobou i to složení.
Balení je v 750 ml pytlíku a vydrží vám dlouho, protože ho stačí málo. Samozřejmě čím více chcete, aby prádlo vonělo, tím více ho použijete. Vůně je ale intenzivní, takže všeho s mírou.
Všechny přípravky značky Deox můžete omrknout tady.


A to nejlepší si nechávám na konec. Nejlepší věc na vodní kámen - Pulirapid. Přípravek je hodně tekutý, vodový a zrovna dvakrát nevoní, ale už o něm vím asi 10 let a nic jiného na vodovodní baterie nepoužívám. Poradí si i s několikaletým nánosem kamene. Stačí ho nalít, otřít houbičkou a opláchnout. Žádné hodinové působení! Super je i na spáry mezi kachličkami, dřez v kuchyni, buben v pračce, rychlovarné konvice, žehličky, ... fakt na cokoliv a není ani drahý. 750 ml balení vyjde na necelých 90,- Kč a i tady stačí pár kapek, aby se děly zázraky.
Sortiment značky Puliradpid seženete též na e-shopu Lekarna.cz.


Když to tak zhodnotím, jako vítěze určitě řadím Pulirapid, který je osvědčený vlastní mnohaletou zkušeností. Jen ta vůně by mohla být příjemnější, ale co odstraňuje nečistoty prostě nevoní zrovna přírodně, co si budeme povídat. Pokud ale máte citlivý nos, koukněte po značce Winni´s. Ta také funguje a ještě i hezky voní.

A kdo ještě nezaregistroval, na mém Instagramu můžete až do 13. dubna soutěžit o všechny pomocníky z této recenze! Hledejte tedy soutěžní fotografii a neváhejte se zapojit. Ještě totiž stihnete i ten velikonoční úklid.

Řešíte jarní úklid? A jaké vůně máte při praní prádla nejraději?

6 komentářů:

  1. Děkuji za tipy na přírodní uklízecí prostředky, ty se mi budou hodit, protože kvůli čističce budeme muset používat v domě jen eko a přírodní věci. Každopádně Pulirapid je taky super, zvládně fakt všechno, ale kvůli složení a žiravosti s ním dělám celkem nerada a vždycky jsem děsně opatrná, aby na mě ani trošku necákl :D
    Nessa ze Storyofnessa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, Pulirapid není zrovna moc eko, ale nic lepšího na vodní kámen a větší nečistoty neznám :-)

      Vymazat
  2. Už nějakou dobu používám doma Pulirapid a je opravdu skvělý. Úklid s ním jde lehce. Měla jsem jeden i s vůní levandule a voněl docela příjemně.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem ani nevěděla, že je Pulirapid s levandulí :-)

      Vymazat
  3. O týchto produktoch som nikdy nepočula, ale nebránila by som sa vyskúšať ich. :) Akurát by mi možno prekážala tá levanduľová vôňa, tú veľmi nemusím.

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!