12. června 2020

Důležitost mezizubních kartáčků

Někdy jsme večer natolik unavení, že už se vidíme v posteli. Dáme rychlou sprchu, bleskově přejedeme zuby a ještě nemáme druhou nohu na posteli, už spíme. Možná se v tom také občas vidíte, ovšem neměli bychom zapomínat na jednu velmi důležitou věc, a to dostatečnou ústní hygienu. To totiž není jenom vyčistit si zuby kartáčkem, ale mnohem důležitější než tohle všechno je používání mezizubních kartáčků a dentálních nití, které se dostanou především tam, kam kartáček nezabloudí.



Pokud vás nudí běžná bílá zubní niť, můžete si pro zpestření koupit třeba černou, stejně tak černou zubní pastu. Plastový kartáček vyměnit za bambusový nebo lze celkově pastu vyměnit za kokosový olej. Nejenže si pochutnáte a přivodíte si do běžné rutiny trošku exotiky, ale také si zuby přirozenou cestou vybělíte. Krom toho z něj doporučuji upéct něco dobrého, ta chuť pak je třeba u obyčejné bábovky dokonalá. 

Čištění nití či mezizubními kartáčky zabere trošku více času, ovšem i těch pár minut navíc se vám na stavu zubů a dásní odrazí. Uděláte tak něco pro své zdraví a zároveň se nemusíte červenat v křesle dentální hygienistky, která pozná, že to flákáte. A to mi věřte. Já chodím na hygienu pravidelně každého půl roku a s kvalitními pomocníky dostanu vždy pochvalu, přesto je ale pravidelná návštěva k nezaplacení a to, co doma byť i nevědomky zanedbáte, paní hygienistka za vším zahladí stopy. Dobře vám také poradí s výběrem velikosti kartáčků. 


Mezizubních kartáčků je na výběr spousta, já už roky používám ty zahnuté od značky Tepe. Vybírat můžete i z klasických rovných, ale ty jsou dost krátké a hůře se mi drží a mám s nimi trošku problém vzadu u stoliček a jejich životnost je tak kratší, než bych chtěla.
Já používám velikosti 0, 2 a 3, podle mezer mezi zuby. Ale každý to máme jinak a každému vyhovuje jiná velikost. A kam se nedostane mezizubní kartáček, tam přichází na řadu zubní niť. Mě se osvědčila i tato páratka. Je to hlavně pro ty, kterým se niť špatně drží a navíc se perfektně hodí i na cestování.


Omrknout je můžete online na e-shopu Benu.cz nebo v jakékoliv kamenné prodejně. Já je kupuji většinou osobně, protože mám Benu lékárnu hned u práce, takže pro ně nemusím chodit daleko.

Ústní hygienu se tedy nevyplácí podceňovat a rozhodně návštěvu hygieny nebo zubního lékaře neodkládejte až do okamžiku, kdy vás začne něco pobolívat nebo vám krvácí dásně. To už totiž máte většinou nějaký problém a vrtání se pravděpodobně nevyhnete. Pokud nebudete používat mezizubní kartáčky a chodit pravidelně na odstranění zubního kamene, dásně vám budou ustupovat, krvácet a můžete si přivodit i paradontózu. Tímto děkuji své hygienistce za tyto cenné rady a hlavně za to, že jsme se naučila na kartáčky. Sice do nich většinou investujete více, protože mnohdy vám jedna velikost stačit nebude, ale vyplatí se to. Zdraví a zuby (nepočítám ty mléčné) máme jen jedny a chceme je přece mít co nejdéle. 
Jen si vzpomeňte na svého dědu nebo babičku, kteří mají vyndávací klapačky. Oni tenkrát neměli takové možnosti jako my, jinak by jistě k zubní hygieně přistupovali jinak. 

Nezapomínáte na mezizubní kartáčky?

13 komentářů:

  1. Přiznám se, že mezizubní kartáčky moc nepoužívám, protože mám mezi zuby tak malé mezery, že tam sotva vecpu i tu zubní nit. Ale ta párátka z druhého obrázku by se mi hodila, budu se muset po nich podívat. Díky za tipy, máš pravdu, nemá se to podceňovat.

    www.lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, já to také ještě pár let zpátky moc neřešila, ale je potřeba se přinutit a zvyknout na to x pak už to bude samozřejmost :-)

      Vymazat
  2. Já dříve taky nepoužívala, mám minimální místo mezi zubama a hrozně mě to bolelo, ale momentálně používám ty "praky" nebo jak se tomu říká, ty jsou super :-D
    Michaela Blog || Instagram

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé praky, to je hezký, to asi doma taky zavedeme. Já tomu říkám párátka :-)

      Vymazat
  3. Začala som používať medzizubné kartáčiky hneď po nasadení rovnátok. A niekedy ma až striasa pri čistení, keď si predstavím, že som ich dovtedy nepoužívala. :) Sú vážne skvelé, rovnako používam značku TePe a som s nimi naozaj spokojná. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To si také říkám. Ale u nás doma je rodiče nepoužívali, tak jsem ani neměla potřebu. Až přítel s nimi přišel a pak jsem dostala nácvik u hygienistky :-)

      Vymazat
  4. Ty párátka na druhém obrázku mám úplně stejné a tyto velmi ráda používám. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Já mezizubní kartáčky nemůžu používat, protože mám zuby fakt namačkaný na sobě. Ale používám jednosvazkový kartáček. Ten je boží i na osmičky, protože na ně s normálním kartáčkem jen těžko dosáhnu :).

    Verča ze Ztracena v Praze | KDYŽ SI ZAMILUJETE KABELKU A DŽÍNY... | OOTD

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To chápu. Já jednosvazkové používám hlavně na přední zuby, ty mám také těsně u sebe a je fakt, že vzadu se stoličky čistí opravdu mizerně :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!