23. června 2017

Péče o pokožku v létě: aneb co si nezapomenout přibalit na dovolenou

Ačkoliv už dávno nejsem dítě školou povinné, na léto a sluníčko se vždy moc těším. Sice trávím většinu času v práci a modrou oblohu si užívám pouze pohledem z okna kanceláře, ale jakmile nastane čas dovolené, užívám si ji o to více. Poslední dny byly i v našich končinách tropické a když zrovna nemůžete nikam k vodě, bylo to hodně únavné. V červenci plánujeme dovču na Kosu v Řecku, tak už jsou u nás přípravy v plném proudu a už se těším na to, až si vynahradím ta vedra v práci.
Dovolenou si nedovedu představit bez dobré knihy, slunečních brýlí, pokrývky hlavy a samozřejmě kvalitní sluneční péče. Dnes je nabídka v drogeriích opravdu pestrá a není to jen o klasickém bílém opalovacím krému. Ano, už jsem viděla i modrý opalovací sprej, který po mě na jedné společné dovolené vyžadoval můj "malý" třicetiletý přítel. Zkrátka dítětem můžete být na chvíli v každém věku...


Určitě jste všichni alespoň jednou od Astridu vyzkoušeli opalovací krém nebo chcete-li, mléko na opalování. I letos na ně můžete v drogerii mrknout a vybavit se tak na dovolenou. Krom toho Astrid přichází s několika vylepšeními a novinkami. 
Mým favoritem je jednoznačně olej na opalování pro dokonale bronzové opálení. Olej chrání před škodlivým UVA i UVB zářením, obsahuje řadu vitaminů, beta-karoten, D-panthenol a zlatý palmový olej, který urychluje opalování. O hydrataci se zase postará mrkvový a arašídový olej. 
Komu nevyhovují olejíčky, může zvolit klasiku mezi sluneční péčí - opalovací mléko. Pokud budete léto trávit v našich končinách, můžete sáhnout po nižším faktoru, pokud se ale chystáte k moři, rozhodně zvolte vyšší faktor. Hlavně na první dny pobytu na slunci. To je pokožka po zimě mnohem náchylnější ke spálení. Proto je také dobré, než odjedete na dovolenou k moři, trošku se opálit už u nás, abyste měli nějaký ten základ. Já ale používám "třicítku" i u nás. Záleží ale na tom, jaký máte typ pokožky.
Obličej si samozřejmě žádá vyšší ochranu a vyšší ochranný faktor. Na těle s přibývajícím věkem nějaké ty vrásky schováte pod oblečení, ale obličej bohužel ne. Pokožka na obličeji bohužel stárne nejrychleji a také se to na ní v největší míře poznamená. Pokud se ovšem nehodláte přestěhovat do arabských zemí a nebudete nosit burku, sáhněte po hydratačním pleťovém krému s ochranným faktorem, alespoň s OF 30, ať nevypadá vaše pokožka za pár let příliš staře a vrásčitě. Krém obsahuje stejně jako olej řadu vitaminů, D-panthenol, allantoin a přírodní betain, který se postará o hydrataci pleti. Na pleti není mastný, takže se nebudete lesknout jako zrcadlo. 
Všechny tyto opalováky jsem už otestovala u nás a balím si je i na dovču.


Opalovacími přípravky byste rozhodně neměli šetřit. na jedno namazání byste na celé tělo měli použít až 6 čajových lžiček přípravku. 

Určení fototypu:

Fototyp I
Velmi citlivá pokožka, na slunci vždy zrudne, nikdy nehnědne. Doporučená doba slunění je 5-10 minut. Charakteristická je nápadně světlá pleť s mnoha pihami, nazrzlé vlasy, světlé oči.
Nejrychleji spálí uši, nos, víčka a dekolt.
Ochranný faktor: v našem klimatu SPF 20 a 30, u moře SPF 20 až 50.

Fototyp II
Citlivá pokožka, na slunci vždy zrudne, hnědne jen málo. Doporučená doba slunění je 10-20 minut. Charakteristická je světlá pleť, někdy pihy, vlasy blond až hnědé, oči modré, zelené, šedé.
Ochranný faktor: v našem klimatu SPF 20 až 25, u moře SPF 30 až 40.

Fototyp III
Normální pokožka, na slunci zrudne jen někdy, hnědne dobře. Optimální doba slunění je 20-30 minut. Charakteristická je svěží světlehnědá pleť bez pih, vlasy tmavě blond až kaštanové, oči šedé nebo hnědé.
Ochranný faktor: v našem klimatu SPF 10 až 15, u moře SPF 20.

Fototyp IV
Odolná pokožka, na slunci téměř nikdy nerudne, hnědne snadno. Běžná doba slunění je až 45 minut. Charakteristické rysy jsou hnědá až olivová pleť bez pih, vlasy tmavě hnědé, oči tmavé.
Ochranný faktor: v našem klimatu SPF 4 až 10, u moře SPF 15 až 20.

PŘIBLIŽNÉ určení ochranného faktoru:

Př. kůže vám zčervená po 11 minutách, u vody chcete strávit 120 minut.
Výpočet: 120/11 = OF 10,9
Př. mám OF 25, jak dlouho mne bude chránit?
Výpočet: 25*11 = pokožka chráněna přibližně 275 minut

Po opalování si pokožka celého těla, ale i obličeje žádá pořádnou dávku hydratace a zklidnění v podobě mléka po opalování. Obsahuje zklidňující komplex D-panthenolu, allantoinu a bisabololu. Zatím jsem ho ještě nepoužila, protože dovolená mě teprve čeká, ale po namazání na rukou je příjemné a nezanechává pocit mastnoty. Vychytávkou je určitě praktické balení ve spreji.
Po opalování si můžete vybrat ještě mléka po opalování nebo regenerační pěny.
Ihned po opalování bych nedoporučovala dělat peeling. Pokožka je po slunění citlivá a mohla by se tak ještě více podráždit. 


Vzpomínáte si na typické růžové nebo bílé pidi pomádky od Astridu v černo-bílém obalu? Ty co se nevysunují a jsou tak malé, že je v kabelce ani neuvidíte? Tak na těch jsem jako malá začínala. Byly o asi moje první kosmetické kousky vůbec. 
Tyto barevné balzámky na rty jsou letošní žhavou novinkou. Já mám růžovou variantu s perleťovým leskem, fialový borůvkový a navíc je ještě k dostání melounový. Borůvkový voní úžasně, jak jinak, než po borůvkách. A pokud se chystáte někam k moři, nezapomeňte na tyčinku s SPF faktorem. Ačkoliv to tak nevypadá, rty jsou hodně citlivé. A při mazání opalovacími se na ně hodně zapomíná. Stejně tak na další opomíjené části těla, jako jsou uši, lícní kosti, krk nebo oční víčka.


Veškerý sortiment značky Astrid si můžete prohlédnout zde. A nakupovat můžete ve všech drogeriích, supermarketech nebo na e-shopech. 

Bez čeho si nedovedete představit letní dovolenou? A kam se letos chystáte?

17 komentářů:

  1. Užitečný článek :) já používám většinou s 50 ochranným faktorem, ale nejsem si jistá, jestli Astrid :D naštěstí nejsem typ, co by se moc snadno spálil, ale taky se stane :D pojedeme do Bulharska, raději ani nebudu psát, bez čeho si nedovedu představit dovolenou, protože toho vždycky tahám spoustu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já vždycky když balím, tak si vše nanosím na zem na hromadu a pak musím postupně třídit a vyhazovat, protože kufr není nafukovací :-) zatím jsem ale ještě nikdy za váhu na letišti naštěstí nedoplácela :-)

      Vymazat
  2. V lete sa chystám do Florencie, takže premýšľam, čo na opaľovanie. S priateľkou sme svetlé tipy (ona je biela, ja som trošku tmavšia), no objavila som malinový olej, ktorý má vysoké spf, tak skúsime ten :)

    Flung out of space

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Malinový olej má Soaphoria že? Koukala jsem, že má SPF 30-50, to mě překvapuje :-) a může příjemně vonět :-)

      Vymazat
  3. Nejsem ani jeden fototyp :D Jsem svetlejsi, vlasy a oci tmave a pihy a opaluju se celkem dobre. Vic jak dvacitku nepouzivam.
    Opalovaky i balzamy od Astrid jsou super, take uz pomalu chystam clanek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem něco mezi trojkou a čtyřkou :-) opaluju se dobře, ale ze začátku se vždycky trošku připeču :-)

      Vymazat
  4. Já používám olej na opalování od Biodermy a naprosto ho zboznuji :))
    Moc hezky článek :)


    LITTLETHINGSFOREM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem spíš na ty krémy, vadí mi pak ten mastný pocit. Ale postupně jim začínám přicházet na chuť a ten od Astridu se do pokožky vsakuje poměrně rychle :-) největšímu testu olej podrobím letos na dovolené :-)

      Vymazat
  5. Musím uznat že máš produkty perfektně nafocené, lahodí to oku :-) Za sebe opalovací krémy nějakou dobu vůbec nepoužívám, prostě mi vadí ta aplikace a radši mám oleje, zrovna ten co tu máš je skvělý a ta vůně nemá chybu. Doporučuji i z mé strany.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji moc :-) přesně jak jsem psala výše, uvidíme, jak olej obstojí na dovči, zatím jsem ho zkoušela párkrát tady doma, ale to není ono, moře je moře :-)

      Vymazat
  6. Astrid má skvelé opalovacie krémy. :)

    OdpovědětVymazat
  7. Jak ráda bych se opálila -_- :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Však můžeš :-) a pokud se nechystáš nikam do zahraničí, opaluje to dobře i u nás :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!