6. srpna 2018

Menstruační kalíšek

Jahody, měsíčky, krámy, menzes, perioda, příjezd Rudé armády, Bloody Mary, své dny, ... menstruace má mnoho označení. Schválně, jak jí říkáte vy? Jde ovšem o zcela přirozený jev a není třeba se za ni stydět. Ano, někdy to může být otrava. Sama docela trpím na bolesti břicha, hlavy a výkyvy nálad. Se mnou se hold příroda nemazlí a každý měsíc si na mě vybije všechno, co může. 

Dlouho, ale opravdu dlouho, rozumějte i několik let, jsem se rozhodovala, zda si pořídit menstruační kalíšek. Shlédla jsem spoustu videí na internetu, přečetla tisíce článků a až Velmi osobní kniha o zdraví od Margit Slimákové mi dala tu poslední kapku, abych si kalíšek objednala. Tuto knihu doporučuji jako žádnou jinou, je to taková moje bible a neustále se k ní vracím.
Kalíšek měl ke mě ale docela strastiplnou cestu. Vůbec mi nevycházelo vyzvednout si jej ze Zásilkovny a když už jsme mohla, opět jim nešel počítač, takže mi balíček nemohli vydat. Nakonec se mi to ale nepovedlo a nikdy jsem se netěšila na nadcházející menstruaci více, jako minulý měsíc, abych mohla kalíšek konečně vyzkoušet.



Menstruační kalíšek je vyroben z lékařského silikonu, který je pružný, hypoalergenní, antibakteriální a zcela neutrální k pochvě, takže nevyvolá žádnou alergickou reakci. Hned z kraje bych začala nevýhodami tamponů a vložek, kterých není zrovna málo:

Nevýhody tamponů a vložek:

  • vložka je při nošení cítit, máte neustále pocit ji upravovat a sahat si na zadek,
  • s vložkou nemůžete do bazénu, může dojít k zapaření, zápachu, podráždění, šíření bakterií, atd.
  • tampony jsou běleny chlorem a vysušují sliznici,
  • občasná obava, že se vám při vyndávání tamponu může utrhnout šňůrka - nemělo by se to stávat, ale já to štěstí už bohužel měla,
  • s tampony je spojován syndrom toxického šoku,
  • někde jsem se dočetla, že tampony by snad měly obsahovat rakovinotvorný glyfosát z celosvětově nejpoužívanějšího herbicidu Roundap,
  • s vložkou i tamponem můžete tzv. "protéct",
  • tampony a vložky vás vyjdou dráž - za měsíc za ně utratíte kolem 70,- Kč, za rok je to 910,- Kč a za deset let až 9100,- Kč,
  • spousta odpadu - z vložek a tamponů vznikne ročně až 3kg odpadu, za 10 let je to až 30 kg!

Takže pokud jsem vás teď odradila od používání tamponů či vložek, přečtěte si následující výhody kalíšku a třeba se k němu také odhodláte, jako já...

Výhody kalíšku:

  • úspora peněz, investujete pár stovek pouze na začátku při jeho pořízení a už po několika měsících používání je finančně výhodnější - pokud vám tedy kalíšek vydrží 10 let, výdaje za 10 let budou pouhé čtyři stovky,
  • kalíšek má záruku 5 let a životnost 10 - 15 let,
  • krev v kalíšku zůstává čerstvá, nesráží se, nezapáchá, nemnoží se bakterie,
  • není parfémovaný, jako některé vložky či dokonce i tampony,
  • nemohou na něj vzniknout žádné alergie nebo syndrom toxického šoku, spojovaný s delším používání tamponů,
  • nevzniká žádný odpad,
  • dá se používat i přes noc, přes den se nemusí měnit každé cca 3 hodiny, ale klidně až po 12 hodinách, takže s ním klidně zdoláte celý let do New Yorku,
  • dá se s ním koupat, sportovat, saunovat, plavat, atd., takže s ním můžete klidně zdolat kanál La Manche.

Největší obavy jsem měla ze zavádění. Nejhorší bylo samozřejmě to první, musíte najít tu správnou techniku. Je to ale stejné, jako byste poprvé zaváděli tampon, to byl tehdy také horor. Dobré je natrénovat si to v klidu doma a ne třeba v práci nebo rovnou na veřejných záchodech. Dnes už to zvládám s přehledem a s knihou v druhé ruce. Opravdu na tom nic není. Teď si budu trošku protiřečit s tím klidem, protože já si na první vyzkoušení vybrala dopoledne před slavnostním obědem, protože mamka slavila padesátiny. Lepší chvíli jsem si nemohla vybrat. Zkoušela jsem to asi 6x - s ocáskem, na ruby, nad vanou, na záchodě,... byla jsem z kalíšku tak hotová, že jsem ho aplikovala pořád dokola...

Teď k tomu použití. Kalíšek stačí promáčknout, v tomto stavu prohnout do tvaru písmene "U"a zavést. Vznikne podtlak, kalíšek se rozvine a je připraven přijímat tekutinu. Podtlak je způsoben malinkatou dírkou v kalíšku. Nikde ale nic neproteče. Jestli je kalíšek zaveden správně zjistíte tak, že lehce zatáhnete za silikonový ocásek. Ale ne silně, jinak ho můžete vytáhnout ven.

1. krok - promáčknutí kalíšku

2. krok - prohnutí do tvaru písmene "U" - v tomto stavu se zavádí

Poté ho stačí vylít, vypláchnout vodou a znovu zavést. Kalíšek se tedy vytahuje za silikonový konec, který trčí ze spodní části kalíšku. Ten vám usnadní naučit se s ním pracovat a jako ostřílené uživatelky ho můžete klidně zastřihnout. Pro první vyzkoušení ho také můžete přerubit, abyste si to vyzkoušeli bez konce, který vás může lechtat nebo tlačit, než se usadí. Pokud ho totiž ustřihnete hned, je to nevratné... já si ho "přerubuji" a někdy je to fuška to bez silikonového ocásku vytáhnout. Ale všechno se dá naučit. To je dobré ho v půlce uvnitř zmáčknout, podtlak se uvolní a snadněji kalíšek vytáhnete ven.

Kalíšek s "ocáskem"

Kalíšek naruby, kdy není nutné zastřihávat "ocásek"

Teď to bude asi znít nechutně, ale nikdy jsem se netěšila na menstruaci více a hlavně ráno na to, co všechno v kalíšku najdu.
Co se týče techniky, nejvíce se mi osvědčila aplikace v koupelně s jednou nohou nahoře na vaně. Máme hned vedle umyvadlo, takže obsah jen vyliji, kalíšek vymyji a šup tam s ním zpátky.

Určitě vás napadá otázka, jak měnit kalíšek na veřejných záchodech v restauraci nebo v nákupním centru. Buď na invalidech, kde je i umyvadlo nebo si ho vyměnit doma před návštěvou. Přece jenom ho stačí měnit až po 12 hodinách a neznám nikoho, kdo by takovou dobu strávil na jídle nebo nakupováním v obchodě. 

Po skončení menstruačního cyklu se kalíšek vyvaří, uloží do slušivého pytlíčku a vytáhnete ho až při další menstruaci. Nemusíte tak sebou v kabelce nosit vložky či tampony na takové to "co kdyby náhodou". Kalíšek unesete a rozhodně tím nic nepokazíte, pokud si ho zavedete před menstruací. Nic vás tak nemůže překvapit.


Kalíšek jsem zakoupila v menší velikosti na e-shopu Ladybio.cz za 399,- Kč. Ta větší se hodí spíše po porodu nebo při velmi silné menstruaci. pro začátek bych určitě doporučila vyzkoušet ten menší. Zde se také dozvíte všechny informace o zavádění, výhodách, materiálu a další.

No a na závěr bych jen poznamenala, že vůbec nechápu, jak jsem mohla tak dlouho vydržet používat tampony, když mají tolik nevýhod a zdravotních rizik. Je to stejně jako hormonální antikoncepce, kterou neberu už necelých 10 let a moje tělo si skoro půl roku zvykalo na to, že nedostává pravidelnou dávku této "drogy". Hlavní je, naučit se poslouchat svoje tělo a dopřát mu jen to nejlepší. 

Kdybyste měli nějaké otázky, klidně mi napište kamkoliv na sociální sítě nebo email a můžeme se o tom pobavit soukromě. Vůbec se nestyďte a klidně to na mě hrňte.

Používáte také kalíšek nebo z něj máte obavy?

21 komentářů:

  1. Před tím mi to přišlo divné, ale tvůj článek mě přesvědčil, že do toho možná i půjdu :) momentálně kojím,takže menstruaci nemám a nějakou dobu mít nebudu a poté mám asi 200 tamponu z dřívějška, ale jakmile dopoužívám tak si jej pořídím! :) děkuji za tip. já bych se jen bála, že přeteče :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem spotřebovávala nejdřív staré zásoby a teď už jedině kalíšek. Sestřenka měla po porodu také první menstruaci a hned si na ni kalíšek objednala, ale raději v té větší velikosti. Dřív byla zvyklá používat tampony největší velikosti, tak proto ten velký :-)

      Vymazat
  2. Další člověk co mě přesvědčil o kalíšku. Už o něm vím tak 5 let a nikdy jsem se neodhodlala to zkusit. Možná strach nebo já nevím :D

    Ale jen zatím u tebe jsem se dočetla, že se dá vyměnit po 12 hodinách, takže do toho ASI půjdu :D

    All About Candys Life

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho mohu za sebe vřele doporučit :-) záleží samozřejmě na síle menstruace. Kdo ji má slabší, i těch 12 hodin je málo. Člověk ale nikdy neví, jak to tam uvnitř vypadá, takže víc hodin bych nedoporučovala :-)

      Vymazat
    2. To ano, já jí mám dost slabou ale pokaždé, když jsem chodila na wc musela jsem vždy vyměnit vložku páč mi to je pokaždé nepříjemné. Tak jsem se bála, jak to bude s tím vyměňováním. Takže po práci domu je to takový ideál :D ( uf ten komentář se mi divně píše :D )

      Vymazat
    3. Taky se mi článek nepsal snadno, jako bych psala o pleťovém krému :-) přece jenom nepíši o smradlavých vložkách denně :-D jestli si kalíšek pořídíš, určitě dej vědět, jak sedne, až ho odzkoušíš, jsem ráda za každý názor :-)

      Vymazat
  3. Já si používání kalíšku fakt zamilovala , od té doby co ho mám doma jsem ani jednou nesáhla po tamponu, ten ocásek jsem si tedy ustřihla hned a zavádím ho věšinou ve vaně, hlavně na začátku menstruace, ke konci už klidně u umyvadla :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já se ho bojím ustřihnout, protože je to nevratné, tak si ho přerubuji. Je to ale zbytečný, tak ho asi taky ufiknu a nechám ho tam jen kousek, no kdyby náhodou :-)

      Vymazat
  4. To je super, že jsi o kalíšku napsala článek, taky se chystám. Je to skvělá věc a já jsem za ni moc ráda. Dlouho mi trvalo, než jsem se odhodlala ke koupi a vůbec nechápu proč to tak trvalo, protože je super! Zkoušela jsem ho zatím jen jednou, se zaváděním jsem neměla problém, větší problém mi dělalo vyndávání kalíšku, u toho jsem se cítila celkem divně :D
    Je super, že když kalíšek mám, vůbec nejde cítit, nic mě netlačí... Tampony jsem kdysi používala ráda, ale v poslední době se mi z nich dělalo špatně a už jsem je do těla dávat nechtěla.
    Mimochodem mám kalíšek stejné značky, akorát jsem zvolila fialovou barvu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, to vyndávání je trošku složitější, ale dá se to nacvičit :-)

      Vymazat
  5. Mě teda kalíšek vůbec neláká, nevím proč, ale neláká mě. :)
    Miska blog

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pro každého to není. Když jsem ho třeba ukázala mamce, tak jenom kroutila hlavou a taky nechápala :-)

      Vymazat
  6. Ahoj mám kalíšek rok, a super někdy trochu proteče, ale jinak super nemusím řešit kdy ho vyndat, jako tampon, měla jsem ho jednou i pomalu celý den bez výměny, byla jsem na výletě a nebylo kde v klidu a čistotě vylít a umýt ruce atd. Letos na dovolené u moře, mě jen štvalo při plavání nasakl vodu a rychle se naplnil, zkoušela jsem zmenšit podtlak, ale moc to nepomohlo, když jsem v bazénu tak mi to tak nepřijde, máte s tím některá zkušenost?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je zvláštní, kalíšek by neměl žádnou vodu nasáknout, když je se silikonu, to se mi tedy nestalo :-( pokud ti ale protekl, tak máš silnější menstruaci a je třeba ho měnit častěji, než po 12 hodinách. Já ji mám tak slabou, že bych ho mohla měnit až po dvou dnech, ale to bych neriskovala :-D

      Vymazat
  7. Ahoj, tvůj článek se mi opravdu líbil a doufám, že jednou z kalíšku budu taky tak nadšená. Koupila jsem si ho díky kamarádce, která je s ním strašně spokojená. Dnes jsem si ho poprvé zavedla při menstruaci, zkoušela jsem to i předtím, abych byla připravená a je to sakra fuška ho tam dát... Musela jsem zkrátit celou stopku, protože mám čípek moc nízko a ani to nestačilo a musela jsem ho převrátit naruby, aby mi nepřekážel... Ještě horší je že mám dlouhé nehty a pokaždé když jedu po obvodu jestli se otevřel tak se vevnitř škrábnu... No hrůza musím to nějak vychytat nebo nebýt puntičkářka a znovu si tam nedloubat když už jsem to jednou zkontrolovala :D doufám, že jsem tady slečny nevystrašila svou první zkušeností :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za milý komentář :-) já si ho každý měsíc pravidelně přerubuji, nějak nemám odvahu na to ustřižení, protože je to nevratné. Přitom když to neudělám, tak ten ocásek prostě cítím. Jednou ho ale asi stejně ušmiknu, než ho pořád převracet. Já už to docela vychytala a i zavádění je hračka a je to hned. Určitě je lepší ho namočit vodou, aby to nedrhl oa šlo to snadněji. Ale po vylití krve se kalíšek stejně vymývám, takže je vlastně mokrý neustále. S nehty nemám zkušenosti, nemám gelovky ani umělé, jen svoje a ty si pravidelně zastřihuji. Je ale pravda, když jsem si je nechala narůst delší a dávala si dříve třeba tampon, bylo to obtížnější :-)

      Vymazat
  8. uz celkom dlho viem o tom, ze nieco taketo existuje, ale vobec sa mi nepaci predstava, ze by som takyto kalisok pouzivala. uz aj kamaratka mi hovorila, ze ho pouziva, ale ja este nie som ani vo faze, kedy by som pouzivala tampony. a nemyslim si, ze sa k tomu vobec niekedy dostanem. je mi jasne, ze vlozky maju vela nevyhod, a teda hlavne je z nich poriadne vela odpadu, ktory sa teraz akosi privelmi riesi, ale ja si realne neviem predstavit, ze by som mala chodit po vonku s niecim zasunutym v posve. sice chapem, ze ten predmet nie je citit, ked sa spravne zavedie a raz alebo dvakrat som aj skusila mat tampon a necitila som ho, ale mam pocit, ze to ma este viac desi :D ze nieco v sebe mat, ale necitit to mi pride hrozne divne. takze za mna kalisok urcite nie, ale samozrejme chapem, preco zacina celkom naberat na popularite.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to určitě o zvyku a určitém životním stylu. Znám spoustu holek, co nejsou zrovna bio a jsou s kalíškem spokojené :-) já vložky používala jen při svých začátcích na základce, pak jsem hned přesedlala na tampony. Musím ale říct, že jsem každou menstruaci prožívala s urputnými bolestmi břicha a to s kalíškem odeznělo. Vím, že už se k nim nikdy nevrátím a na kalíšek nedám dopustit :-) třeba ho také jednou vyzkoušíš a pak už nebudeš chtít prožít svoje dny jinak :-D

      Vymazat
  9. Kalíšek také používám, již několik let a za mě opravdu skvělé 😀. Asi půl roku mám kalíšek vypouštěcí a je ještě lepší než normální. Odpadá složité hledání toalet s umyvadlem. Kalíšek jen vypustím přez vypouštěcí ventil, toť vše 😉. Mohu jen doporučit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vypouštěcí variantu vůbec neznám. Ten co mám teď mi ještě asi pár let vydrží, ale mrknu se na to :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!