11. února 2019

Pryč se zbytečnými plasty

Na světě existuje řada problémů, jako například chudoba, hladomor, civilizační choroby, mě poslední dobou nejvíce rozčiluje přemíra plastů. Více než polovina plastů skončí v mořích, kde nadělají nemalou paseku. Nejvíce jich pochází z Číny, Indonésie, Thajska nebo Vietnamu.
Do moře se plasty nemusí dostat jenom z důvodu špatného třídění, ale třeba přírodními katastrofami, jako je zemětřesení. Podle odborníků prý překvapivě v oceánech nejčastěji končí kuličky z kuličkových deodorantů, zubní kartáčky či klasické PET lahve. 
Věděli jste třeba, že PETka od limonády se rozloží za 450 let, plechovka za 200 let, igelitka za 20 let nebo třeba filtr od cigarety až za 5 let? Přitom ročně se vyhodí zhruba 100 miliard plastových kelímků, které po půlhodince skončí v koši nebo v horším případě někde na ulici. Stačí tedy jedna návštěva Starbucks nebo objednávka Mochita v baru a problém už je na světě.
A schválně, kdo ještě používá klasické igelitky? Já už několik let nosím látkové tašky, které také mnohem lépe vypadají. Až se zašpiní, jednoduše ji vyperu v pračce a používám dál.
Doma docela ještě bojujeme s igelitovými sáčky na potraviny. Na tom už ale také pracuji a objednala jsem si několik vlněných, které mi ale ještě nedorazily. 



V tomto článku bych vám chtěla popsat pár možností, jak se můžeme od zbytečných plastů oprostit. Prvním z nich je používání vlastního kelímku nebo hrníčku místo jednorázového plastového. Na výběr jsou třeba ty keramické nebo bambusové. Svůj účel tedy splní a navíc i hezky designově vypadají. 
Mě zaujal ten bambusový slovinské značky Woodway. Je sice o trošku těžší, ale do kabelky se vydá. Kromě bambusu je vyroben z kukuřice, pryskyřice a silikonu  a hodí se jak na teplé, tak i na studené nápoje. Odnesete si v něm kávu, čaj, horkou čokoládu a v práci si do něj můžete udělat třeba šťávu.


Kelímek se dá použít opakovaně a mýt se dá ručně nebo klidně v myčce. Abych řekla pravdu, na první pohled mi ani nepřijde, že je kelímek z bambusu.

Bambusový kelímek ve velikosti S (300 ml) můžete omrknout na e-shopu Nuspring.cz


Další možností je používání vlastních brček na nápoje. Mnoho restaurací už od plastových brček ustupuje, což chválím. Na druhou stranu u některých míchaných nápojů to bez nich prostě nejde. Nedokáži si představit, že bych je pila jen tak ze sklenice. Proto existuje možnost vybavit se vlastními brčky. Bambusová brčka vyrábí Mobake ze Slovenska, která se primárně zaměřuje na bambusové zubní kartáčky, brčka jsou ale jistě také na místě a výborným nápadem. 
Brčka se dají používat opakovaně a dlouho vydrží. Ovšem za předpokladu, že se o ně budete patřičným způsobem starat a po použití je umývat. Je k nim přiložen malinkatý kartáček, kterým brčka snadno projedete a pročistíte skrz naskrz.


A proč právě bambus? Bambus velmi rychle roste, a tak patří mezi ekologickou rostlinu, která je rychle obnovitelná a nezatěžuje přírodu. 

Brčka z bambusu pořídíte tady a dva kousky vyjdou na 65,- Kč. Mám doma i pár skleněných, které jsem dostala od sestřenky, ale tato bambusová jsou mi v puse tak nějak příjemnější.

Jak kelímek tak brčka můžete nosit neustále v kabelce nebo batohu a když budete mít chuť na nějaké kafíčko nebo limču, budete mít tyto pomocníky při ruce a budete pak mít dobrý pocit, že děláte pro sebe a svoji planetu něco užitečného.


Podobně jako kelímek nebo brčka můžete vyměnit třeba příbor nebo talířek, misku a další. Vím, že sama tímto přístupem svět nespasím, ale kdyby nás takhle uvažovalo víc, jsme na dobré cestě. Naštěstí si tento problém uvědomuje stále více lidí, existuje spousta organizací i dobrovolníků, takže mi nezbývá, než věřit a doufat... lidičky, jen tak dál!

Jak se stavíte k problémům s přebytečnými plasty nejen v oceánech? Třídíte odpad? A odmítáte v restauraci plastová jednorázová brčka nebo si už dokonce nosíte svoje?

12 komentářů:

  1. ja použíam kovové slamky a látkové tampóniky látkové tašky už používam tiež dlhšiu dobu už si plánujem kúpiť kokosovú misku :)
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kokosové misky a celkově nádobí obdivuji snad denně na Instagramu. I dřevěné příbory se mi moc líbí :-)

      Vymazat
  2. Látkové tašky používám už dlouho, limonádu v plastu si koupím jednou za uherák a brčka vlastně nepoužívám vůbec..:) ale ten kelímek vypadá nádherně! :) V tom bych se zlepšit mohla. Nevytéká? Nevypadá, že úplně dobře těsní...-.-"

    Little Dreamer

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kelímek se zašroubuje s drží a na otvor na pití se dá silikonová záslepka, ale je pravda, že kdyby se s kelímkem nějak moc šejkovalo nebo se moc válel v kabelce, nevím, co by udělal, nezkoušela jsem to :-)

      Vymazat
  3. k odmietaniu slamiek som sa zatial nedostala, ale mam pocit, ze uz dost dlho som si neobjednala nic take, k comu by sa vobec slamka davala. a naposledy, ked som mala limonadu, tak mi k nej dali papierovu slamku, ktora sa rozmocila este pred tym, ako som dopila. podla mna namiesto toho, aby clovek musel aktivne poziadat o to, aby slamku nedostal, by sa mohli radsej restauracie trochu uvedomit a nedavat slamky k nicomu, ak si clovek slamku vyslovene nevypyta. alebo sa opytat, ci chcem slamku. lebo vacsinou su tie slamky fakt hrozne zbytocne.
    co sa tyka znovupouzitelnych poharov, mam dva a dufam, ze mi posluzia pocas letnych mesiacov, kedy budem chciet pit osviezujuce limonady na roznych food festivaloch. uz som ich mala aj na vianocnych trhoch aj v Starbuckse, ale to iba tak na vyskusanie, lebo snazim sa aj trochu obmedzit svoje kupovanie predrazenych kav a cajov, ktore si mozem spravit doma. lebo doma mi horuce napoje rozhodne chutia lepsie. okrem toho sa vzdy bojim, ze z prenosneho hrnceka by mi ten napoj vytiekol, keby som sa ho snazila kamkolvek prepravit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na trhy je kelímek skvělý, z těch vratných plastových mi svařák vůbec nechutná :-)

      Vymazat
  4. Bambusové kelímky mám ráda a baví mě si je nosit třebas i do kavárny. Přebytečným plastům se snazim vyhýbat co se dá, každopádně pokud to nejde alespoň důkladně třídím. Brčka též používám vlastní, které jsem zakoupila se sklenicemi na letní limonádu. :-)

    www.melissakinsley.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Kelímek na kávu mám už delší dobu a nejlepší investice!! :)

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  6. Wau, ten slamkový nápad je skvelý! :o ◡‿◡✿

    Blog de la Licorne

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!