21. října 2019

Voskované ubrousky Božan

Říkají vám něco voskované ubrousky? Jsou náhradou klasických papírových ubrousků a doma by neměly chybět. Jsou pokryté včelím voskem a liší se výdrží, protože vám mohou udělat službu klidně i rok. Běžné ubrousky se hned protrhnou, zamastí a pak jdou do koše. Ty voskované vydrží podstatně větší nápor a jsou také praktičtější, protože potraviny pod ním hned tak neokorají. 
Tyto ubrousky u nás vyrábí česká značka Božan a pokud vás zajímá víc, pak čtěte určitě dál.



A proč vlastně tyto ubrousky vznikly? Stále více se probírá tematika jednorázového odpadu a odpadu obecně a já sama už se považuji za takovou eko ženu. Už to tu píši poněkolikáté, ale opakování je matka moudrosti a stálé omílání informací, jak zredukovat v domácnostech odpad není vůbec na škodu, ba naopak. Je potřeba, aby si to uvědomilo stále více lidí!
Přitom je to tak jednoduché. Stačí používat látkové tašky, kompostovatelné "igelitové" sáčky, bambusová brčka nebo kelímky na kávu, odličovat se látkovými tampony a pro odvážnější vyměnit tampony a vložky za menstruační kalíšek. Já na něj nedám dopustit a ačkoliv to teď bude znít divně, svoje dny mám díky kalíšku ráda.
Ale zpět k ubrouskům a k jídlu. U hlavy by vám měl začít blikat vykřičník, jestli si necháváte dovážet jídlo v krabičkách domů nebo do práce. Ať už jde o krabičkovou dietu nebo nějaký fitness jídelníček. To máte většinou snídani, svačinu, oběd, svačinu a večeři = 5 zbytečných plastových krabiček denně!

No a dalším krokem jsou certifikované voskované ubrousky ze 100% bio bavlny, které plně nahradí igelitové pytlíky, papírové ubrousky nebo alobal. Můžete s ním přikrývat všechny druhy potravin nebo si do něj zabalit sváču. Skvělý je třeba na zrající sýry, které potřebují dýchat a "neudusí" se v klasickém mikroteňáku. A nebo na drobné pečivo. Velký bochník chleba do něj nezabalíte, ale třeba na sendvič vám poslouží skvěle. Ubrousek dobře drží tvar a nebudou se vám nikde ohýbat rohy a pečivo tak neokorá. Přikryjete s ním třeba talíř s jídlem na druhý den a i s ubrouskem je můžete uložit do ledničky. Je opravdu všestranně použitelný a je jen na vás, co si do něj zabalíte.


Tím, že je ubrousek voskovaný, hned se vám neponičí a dá se tedy používat opakovaně. A to klidně týdny, měsíce nebo dokonce roky! Záleží, co do něj budete balit a jak se k němu budete chovat... pokud se jakýmkoliv způsobem zašpiní, stačí ho omýt vodou. A to dokonce i mastnotu, kterou ubrousek díky vosku neabsorbuje do sebe... a až uznáte za vhodné, že dosloužil, stačí ubrousek hodit na kompost a on už si se sebou poradí sám. 

Složení: 100% GOTS certifikovaná bio bavlna, včelí vosk



Voskované ubrousky můžete pořídit v několika barevných provedeních a velikostech na e-shopu Nuspring.cz. Pokud smýšlíte ekologicky a nejsou vám lhostejné plasty, voskované ubrousky vám doma nesní chybět.
Můžete si je s trochou šikovnosti vyrobit i doma, ale já jsem na podobné kreativní práce docela levá, takže raději skočím po hotovém Božanovi.

Tak co na ně říkáte? Snažíte se také redukovat odpad u sebe doma?

10 komentářů:

  1. Voskové ubrousky mám doma dva od srpna a miluju, jak voní - chodím k nim někdy jen čuchat :D Ty své mám z nového bezobalového obchodu Bout a ve dvou velikostech, menší na svačinky a větší zabalí klidně celý chleba nebo bábovku. Za mě je to super alternativa, i když jsem s obaly nikdy moc neplýtvala a mikrotéňák používám opakovaně, když už se nám doma objeví.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, voní hezky, ale nějak mě nenapadlo se nad tím pozastavit :-)

      Vymazat
  2. Tak to si mi moc líbí! Ty si určitě pořídím :) Děkuji za tip Pavli :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není za co, určitě se po nich mrkni, ať se těch plastových pytlíků zbavíme :-)

      Vymazat
  3. Ty jsou krásné, moc povedený koncept! :))

    OdpovědětVymazat
  4. Už dlouho po nich pokukuji. Zajímalo by mě, jestli se nezačnou brzy "sypat". Ale určitě se brzy rozhoupu k tomu je vyzkoušet :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já je používám hlavně na přikrývání potravin, ale i když do něj občas něco zabalím, drží pořád svůj tvar a nijak se nedrolí. Možná je ještě brzy, ale vypadají pevně, takže asi něco vydrží :-)

      Vymazat
  5. Wooow tak to je bomba! Slyším o nich uplně poprvé :O Ale je fakt skvělé, jak se přichází s takovými inovacemi, které přispívají k tomu, že jsme k té naší planetě hodnější:) Dělám si svačiny a obědy do práce každý den, takže by se mi určitě hodily:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je pravda, Jsou to sice jen malé kroky, ale věřím, že pro planetu rozhodující a důležité :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!