8. prosince 2019

Rakytníkové sirupy Weleda na podporu imunity

Musím to zaklepat, ale imunitu mám docela dobrou. Většinou si jednou ročně vyberu lehčí nachlazení, kdy mám rýmu a pár dní mě bolí v krku. Že bych ale lehla do postele s antibiotiky, to bylo naposledy na základní škole. S jistotou ale mohu říci, že to bylo spíše z důvodu, abych se vyhnula povinné školní docházce a lenošení v posteli jsem si tehdy užívala. 
Na imunitu ani neužívám žádné doplňky stravy, jenom jsou u nás hodně oblíbené vitaminové šumivé tablety. Ty ale řadím spíše do pitného režimu než do doplňků stravy. Nebaví mě totiž ta pravidelnost užívání nějakých tablet a také jsem k tomu trošku skeptická. Proto mě také zaujaly šťávy a sirupy od Weledy. Není to tedy jenom o kosmetice a pitný režim se zkrátka dodržovat musí. Pít obyčejnou vodu je nuda a sirupy ze supermarketu plné nezdravého cukru, to není nic pro mě.


Weleda nabízí několik druhů sirupů a šťáv, u mě na první dobrou vyhrála příchuť rakytníku. Z rakytníku se využívají hlavně zlatočervené bobule, které absorbují sluneční záření a berou si tak z ní sílu, kterou pak přetváří na cenné vitamíny. Teď si vzpomenu na jednu radu mojí babičky: jez všechno co je červené od sluníčka. A má pravdu. Co uzraje na zahradě na sluníčku, třeba jahody, rajčata, papriky, jablíčka a určitě i rakytník, je našemu zdraví prospěšné. 
Rakytník je vitaminy doslova nabitý a posiluje naše tělo jak zevnitř, tak i navenek. Rostlinka rakytníku si své bobule chrání spoustou trnů a podobně i naše tělo bude chráněné před různými bacily a neduhy. 

Bio rakytníkový sirup je vyroben z čerstvých bobulí rakytníku a je lehce přislazován cukrem a medem. Rakytník obsahuje velké množství vitaminu C, A, betakarotenu, flavonoidů, přispívá k odolnosti imunitního systému, podporuje správné trávení i činnost kardiovaskulárního systému.
Po otevření je dobré sirup skladovat v lednici a spotřebovat by se měl do 4 týdnů. Musím ale říct, že u nás se po něm jenom zaprášilo a do dvou týdnů byl pryč, takže by se zkazit ani nestihl.
Sirup je poctivě hustý a má tmavě hnědou barvu. S vodou se smíchá dobře a třeba jako u klasických šťáv ze supermarketu vám nezůstane naspod sklenice nerozmíchaný sladký sirup a nahoře pouze voda. 

Složení: cukr, šťáva a dužina z plodů rakytníku (42 %), med.



Bio rakytníková šťáva je také vyrobena z čerstvých, na slunci uzrálých plodů rakytníku. Šťáva není na rozdíl od sirupu slazená, takže je účinnější a odlišuje se výrazně i chutí. Je totiž hodně kyselá,  taková svíravá, podobně jako šťáva z čerstvého citronu. Mě chutná, protože já si běžně nesladím ani čaj a mám ráda spíše kyselejší nápoje. Kdo by ale chtěl, může si ho přece jenom přisladit třeba právě medem. Já ho piji tak, ale samozřejmě záleží u každého na chuti.

Veškerou nabídku sirupů a šťáv můžete zakoupit na e-shopu Weleda.cz. Oba sirupy jsou si hodně podobné spíše barvou a konzistencí, jinak je každý úplně jiný. Jeden je hodně sladký, druhý kyselejší a trpčí. Proto je také hodně těžké vybrat, který mi chutnal více. I když jsem ale spíše na neslazené nápoje, tentokrát malinko přece jenom vede sirup slazený medem.

Užíváte také nějaké přípravky na podporu imunity nebo tomu necháváte volný průběh? A dáváte si do vody nějaké sirupy?

6 komentářů:

  1. Keďže mám dosť slabu inunitu užívam dosť vitamínou, mám aj rakytníkový sirup, ale od inej značky tiež mám napríklad aróniu a nevedela som že weleda má aj takéto sirupy :D
    leekralovaa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Arónii jsem asi nikdy nezkoušela, ale nebráním se ničemu :-)

      Vymazat
  2. Tak ty musí chutnat skvěle, ráda bych je určitě vyzkoušela :))

    OdpovědětVymazat
  3. Sem tam si dám vitamín C v těch šumivých tabletách, jak jsi vzpomínala v článku. Jinak nemám za potřebí něco užívat, nemocná taky moc často nebývám. Samozřejmě to musím zaklepat. Sirupy od Weledy se mi líbí, jen netuším, zda by mi taková příchuť chutnala.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych se té chuti nebála. Jsou moc dobré a věřím, že by ti také chutnaly :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!