15. června 2022

Srovnání pleťových krémů se SPF

Venku už se sluníčko hlásí o slovo v plné síle, proto je velmi důležité nezapomínat na sluneční ochranu. Krémy se SPF bychom ale měli používat celoročně a nečekat na slunečné dny. Třeba i na horách nás může nepříjemně překvapit a potrápit, stejně tak když je pod mrakem nebo sedíme pod slunečníkem. 
Já sama jsem na ochranu proti sluníčku vždy zapomínala a spoléhala jsem pouze na make-upy, které už SPFko obsahují. Už dva roky ale tekuté make-upy nepoužívám a nahradila jsem je těmi pudrovými. I ty ale používám jen sporadicky a jediným mým make-upem, když nepočítám nalíčené oči, je pleťové sérum a pleťový krém. 
Do pleťového krému se nemusím nijak nutit, protože ho beru jako samozřejmost. A pokud navíc obsahuje i vysoký ochranný faktor, je to plus navíc.
Ráda bych se s vámi podělila hned o několik kousků s SPF faktorem a třeba vám i pomohla s výběrem, pokud na SPFko také zapomínáte. 



Prvním požadavkem u pleťového krému je samozřejmě SPF. Dále by se měl krém snadno roztírat, neucpávat póry, nezanechávat nepříjemný bílý film a měl by i hydratovat. 
Výši ochrany bychom měli volit podle typu naší pleti. Pokud jsme tmavé typy a dobře se opalujeme, třicítka by nám měla stačit. Porcelánová pleť ale snese SPF 50 a vyšší. Záleží také, zda jsme u moře nebo jdeme jen s balíkem na poštu. I při pochůzkách městem bychom ale neměli vycházet z domu bez opalovacího krému! Nikdo přece nechceme jít stárnutí naproti, tak proč si zbytečně dělat vrásky už v mládí. A vrásky nejsou jediným důsledkem nepoužívání SPFka. Kromě hyperpigmentace a popálenin to může vést až k rakovině...!!!
Vezměme si proto příklad z Korejek, kdy maminky natírají své děti takřka od narození a tyto návyky si odnášejí do dospělosti dokonce i muži. Jejich mladistvá pleť je toho důkazem a pečlivost se tak vyplácí.

Ale teď ke konkrétním produktům. Jako první si rozebereme hydratační krém se SPF 50 od AltruistKrém obsahuje chemické filtry, které chrání před UVA i UVB, panthenol a vitamin E. Je voděodolný, takže nesleze hned s první kapkou potu.
Krém neobsahuje parabeny, ale na druhou stranu má silikony, což by mohlo někomu vadit. Krém nebo spíše fluid od Alturist je tekutější konzistence a do pleti se vstřebává snadno. Žádné zdlouhavé roztírání, jde to jako po másle. Také se po něm nebudete lesknout jako disko koule. 
Docela dobře i hydratuje. Krém jsem použila spolu s hyaluronovým sérem a zhruba celé dopoledne jsem měla pleť hezky promazanou a nepnula mě. 
Je také zcela bez parfemace a neštípe v očích, jako to některé opalováky umí, třeba když se zpotíte a něco se dostane do očí.
Zkrátka a dobře je výborný a nemám mu (až na ty silikony) co vytknout. Je dobré si vybírat širokospektrální ochranu a tento krém splňuje mé požadavky.


Zajímavý kousek je regenerační krém se SPF 15 se šnečím slizem od Bielendy. Krém na pleť se šnečím slizem už jsem v minulosti měla a byl perfektní. Měl lehce tahavou texturu a malinko také na pleti štipkal, jak zalézal do pórů. 
Tento regenerační krém obsahuje avokádový olej a kakaové máslo, díky kterým krásně a na dlouho hydratuje. Stejně jako předchozí krém obsahuje chemické filtry chránící před UV zářením a neobsahuje silikony.
Krém má jemnou texturu a parádně se roztírá, stejně tak se rychle vstřebává. Je to pravděpodobně díky nižšímu SPF. O žádné tahavé konzistenci díky slizu a ani štipkání nemůže být ani řeč. Celé dopoledne mám hydratovanou pleť a napapanou pleť, z tohoto testíku vychází bezesporu jako vítěz. 


Ochranný krém se SPF 50 od Eeny Meeny obsahuje chemické i fyzikální filtry a antioxidační extrakt z černého bezu, regenerační extrakt z rozmarýnu, extrakt z ovsa chránící před volnými radikály, brusinkový olej, který na pleti brání odpařování vody, vitamin E a fermentované bakterie mléčného kvašení a naopak v něm nenajdeme silikony.
Roztírá se celkem dobře, ale ne tak snadno jako krém od Bielendy. Má ale vysoké SPF a s těmito krémy to chce při roztírání trošku trpělivosti. Nezanechává žádný bílý film a je na pleti velice příjemný. Má trošku zvláštní vůni, díky které strhávám bodík dolů.
Nicméně je jemný, neucpává póry a mám pocit, že pleť je skutečně chráněná.


Testík bychom zakončili krémem sjednocujícím tón pleti se SPF 50 od Fluff. Krém obsahuje chemické i fyzikální filtry a řadu olejů, jako olej z hroznových jader, z mučenky a mandlí.
Díky kukuřičnému škrobu pleť zmatňuje. Absence silikonů je samozřejmostí a celkově mě složení tohoto krému nadchlo ze všech nejvíc.
Na druhou stranu si moc nerozumí s podkladovým krémem a hůře se tak roztírá, protože je tužší až tvarohovité konzistence a stejně hutný z něj mám pocit i na pleti. 
Příjemně voní po kakau a sjednocující je jen hodně jemně. Krém je klasicky bílý a obsahuje malinkaté tmavé pigmenty, které se na pleti rozetřou. Není to ale třeba jako BBčko a tento efekt je neznatelný.


V testíku za mě vyšel jednoznačně krém od Bielendy kvůli komfortu, i když má nejnižší SPFko. Z těch vyšších bych vyzdvihla asi krém od Altruist. Záleží ovšem na každém, co komu sedne. Nikdo nemáme totožnou pleť a každému vyhovuje něco jiného. Věřím ale, že jsem alespoň malinko poradila s výběrem a vyzdvihla důležitost sluneční ochrany.

Co bych ještě na závěr chtěla zmínit ke všem krémům, SPFko pleť nechrání po celý den. Obzvláště v letních měsících, kdy se více potíme, je třeba vrstvu během dne několikrát zopakovat. Je tedy vhodné krém ráno přihodit do kabelky a myslet na nátěr i během dne. A mysleme i na rty. Tam je totiž kůže hodně jemná a náchylná k podráždění.  

Všechny tyto kousky můžete pořídit na e-shopu Cosibella.cz, kde najdete i spoustu jiných značek, včetně korejské kosmetiky.

Používáte pravidelně ochranný faktor na pleť?

7 komentářů:

  1. I like the sound of the Bielenda face cream. Thanks for these suggestions!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
  2. Ani jeden neznám, ale super recenze:)

    OdpovědětVymazat
  3. Skvělý srovnávací článek, zrovna po nějakém krému na obličej pokukuji, na dovolenou se bude hodit. :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :-) určitě po nějakém mrkni, nemělo by se to podceňovat :-)

      Vymazat
  4. Já jsem trochu flákač na to SPF, ale teď momentálně používám krém s SPF od Astrid :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by se podceňovat nemělo, určitě si o tom něco přečti a pak už to flákat nebudeš :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!