11. srpna 2020

Test přírodních deodorantů

Venku už sluníčko svítí v plné parádě a s tím se také pojí jedna nepříjemnost, a to je pocení. Deodoranty a antiperspiranty by měly patřit k povinné výbavě každého z náš, ovšem v některých hromadných prostředcích nebo frontách v obchodě mám docela pochybnosti, že někteří o jejich existenci vůbec tuší. 
Tentokrát bychom se zaměřili na malý testík přírodních deodorantů, do kterého jsem se pustila nejen já, ale i můj přítel. Ten kosmetiku vůbec neřeší, ale když mu domů pořídím nějaký přírodní voňavý deodorant, má k němu výhradní právo a nepůjčí mi ho ani za pomalu tažený bůček s vypečenou kůrčičkou.



Vybrala jsme si záměrně levnější i dražší kousky různých značek, ať je z čeho vybírat a záběr je tak širší co do ceny, tak i vůní či typu deodorantu. Deodoranty jsem testovala já, která se moc nepotím a přítel, který je zase extrém a potí se opravdu hodně. Proto i výsledky jsou u obou mnohdy odlišné a co vyhovovalo mě, u přítele pohořelo a nedostačovalo. Bodovali jsme ve škále od 1 do 5, kdy 1 bod je propadák a 5 nejlepší.

První deodorantem je tuhý BIO 100% přírodní deodorant Perská limetka v papírové eko tubě od značky Ben & Anna. Od této značky už jsem měla levandulový a mandarinkový, takže jsem zhruba věděla, co mě čeká. Oba deodoranty byly fajn, ale lákala mě varianta s limetkou, protože svěží citrusová vůně na léto je vždycky fajn. Není to také typická dámská vůně, takže by mohla vonět i příteli. 

Složení: Sodium Bicarbonate, Butyrospermum Parkii Butter, Maranta Arundinacea Root Powder, Zea Mays Starch, Cocos Nucifera Oil, Helianthus Annuus Seed Oil, Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol, Coco-Caprylate/Caprate, Helianthus Annuus Seed Cera, Ricinus Communis Seed Oil, Shorea Robusta Resin, Rhus Verniciflua Peel Cera, Caprylic/Capric Triglyceride, Rhus Succedanea Fruit Cera, Citrus Limon Fruit Oil, Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil, Citrus Reticulata Peel Oil, Tocopherol, Ascorbyl Palmitate, Cymbopogon Schoenanthus Oil, Simmondsia Chinensis Seed Oil, Daucus Carota Sativa Root Extract, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Limonene, Linalool, Citral, Geraniol.

Moje hodnocení: božský vonící krémový deodorant, jako sladká citronová zmrzlina. Balení je velké, takže vydrží hodně dlouho. Nezanechává žádné barevné stopy, voní po celý den, jen mi trošku vadí ta mazlavá konzistence. 
Celkové hodnocení: 3 z 5

Hodnocení nosem muže: citronová vůně, zajímavá, po přičichnutí úplně nejlepší deodorant. Zanechává v podpaží mazlavý povlak, který jde i hůře večer smýt mýdlem. Deodorant jako takový ale fungoval dobře.
Celkové hodnocení: 5 z 5



Dalším je tuhý a hodně podobný tomu předchozímu tuhý krémový deodorant We love the Planet "Forever Fresh". Je více máslovitější a není tak pevný, jako předchozí limetkový. Nevím, zda jsme měli smůlu na kus, ale po otevření je hodně cítit po plísni. Když jsem ho otevřela poprvé, bylo vše v pořádku a hezky voněl. Po dvou dnech se ale něco muselo stát a zkazil se. 
Pravděpodobně to bylo vzhledem ke složení na bázi bambuckého másla a různých olejů, proto jej nedoporučuji skladovat ani na stole, kam vám může svítit přes okno sluníčko, protože se deodorant může velmi rychle zkazit. 

Složení: Cocos Nucifera (Coconut) Oil, Sodium Bicarbonate, Zea Mays (Corn) Starch, Cera Alba (Beeswax), Coco-Caprylate/Caprate, Macadamia Seed Oil Polyglyceryl-6 Esters Behenate, Olea Europaea (Olive) Fruit Oil, Citrus Limon (Lemon) Peel Oil, Pogostemon Cablin Leaf Oil, Hypericum perforatum extract, Helianthus annuus (Sunflower) Seed Oil, Tocopherol, Limonene, Citral, Eugenol, Linalool.

Moje hodnocení: balením i konzistencí je podobný předchozímu limetkovému deodorantu, jen se výrazně liší vůní, která byla zpočátku silná kořeněná, takže by mohla vonět zejména pánům. Po druhém otevření ovšem byla cítit zatuchlá vůně, proto jsme jej raději nepoužívali a nehodnotili.

Hodnocení nosem muže: toto by se nemělo prodávat a ani zkoušet, je z něj cítit plíseň.

Celkové hodnocení: nehodnoceno vzhledem ke stavu produktu, který se pravděpodobně špatným skladováním zkazil.

U tuhých deodorantů ještě chvíli zůstaneme, jen se přesuneme od kulatých ke hranatému deodorantu Eco Cosmetics

Složení: Glycerin, Aqua, Alcohol, Sodium Stearate, Olea Europaea Leaf Extract, Malva Sylvestris Extract, Triethyl Citrate, Salix Alba Bark Extract, Chlorella Vulgaris Extract, Parfum, Limonene, Linalool, Citronellol, Farnesol.

Moje hodnocení: tuhý gelový deodorant, vzhledově připomíná pánské deodoranty typu Old Spice. Vůní připomíná lehce limetku. Je poloprůhledný a nezanechává žádné stopy na kůži, ani na oblečení, navíc ani není nijak mastný. Vůně vydrží zhruba dopoledne, pak ho lehounce přebil pot, ale podpaží bylo na omak suché.
Celkové hodnocení: 3 z 5
 
Hodnocení nosem muže: je příjemný, voní hodně jemně, potlačí zápach, ale na kratší dobu, nezanechává v podpaží mazlavý povrch.
Celkové hodnocení: 3 z 5



Kdo by neznal kosmetiku Weleda. Já sama ji mám prozkoumanou křížem krážem a je jen pár jedinců, které se mi v koupelně ještě neohřáli. Z deodorantů jsme měla citrusový a s granátovým jablíčkem, nově mě teď zaujal rakytníkový 24h deo roll-on
Jde o tekutý kuličkový deodorant, který příjemně ovocně voní a je bez hliníkových solí.

Složení: Voda, Alkohol, Triethyl Citrát, Glycerin, Limonen, Kaproyl/Lauroyl laktylát sodný, Rakytníkový olej, Extrakt kořene lékořice lysé, Extrakt z vilínu virginského, Arabská guma, Xantanová guma, Kyselina citronová, Kyselina fytová, Vůně (Parfém), Linalool, Citronelol, Benzyl Benzoát, Benzyl Salicylát, Geraniol, Citral, Farnesol.

Moje hodnocení: ovocná, přesto trochu nahořklá vůně, podobná deodorantu s granátovým jablíčkem od Weledy, jen ten je o hodně sladší. Když si jej dáváte pod tričko nebo halenku, je třeba chvilinku počkat, než v podpaží zaschne. Voní ale celý den a je na něj spolehnutí. 
Celkové hodnocení: 4 z 5

Hodnocení nosem muže: zajímavá nevšední vůně, na první přivonění připomíná pomeranč. Je slabší, voní po aplikaci, ale dlouho nevydrží, pot ho po chvíli přebil. Za mě nejlepší co do vůně, ale nejhorší do funkčnosti.
Celkové hodnocení: 1 z 5



Na závěr tu máme čistý Deokrystal od Purity Vision z antibakteriální minerální soli. Na pokožce zanechává jemná minerální film a díky antibakteriálnímu působení rozkládá bakterie a tudíž i nepříjemný pach. Neměl by je tedy potlačovat svou vůní, ale šetrně se jich zbavuje. 
Deodorant prakticky neubývá, jako třeba u těch tuhých krémových a velké 120 g balení budeme mít doma asi navždy. Před použitím se má navlhčit a po použití zase omýt.

Složení: 100% složení z antibakteriální minerální soli - Potassium Alum.

Moje hodnocení: tvrdý deodorant, na první pohled vypadá jako bílý kámen, bez vůně, barvy. Když jsem si jej natřela do podpaží, nezanechal žádnou stopu, oblečení nezašpinil, protože ani není od čeho. Podpaží lehce vysušil, při větším horku jsem byla trošku cítit potem. Zvykla jsem si jej ale používat večer před spaním a ráno už jsem nemusela žádný deodorant použít a celý den jsem byla v práci v suchu.
Celkové hodnocení: 5 z 5

Hodnocení nosem muže: na první pohled nudný, ani obraz ani zvuk, vypadá jako nanuk, ale má vcelku pěkný obal. Podpaží bylo celý den suché, fungoval spolehlivě. Jedinou nevýhodou je, že vůbec nevoní, jinak by byl nejlepší ze všech.
Celkové hodnocení: 4 z 5



Deodoranty, které mohu doporučit, tak určitě limetkový od značky Ben & Anna, rakytníkový od Weledy a Deokrystal. Ty mi vyhovovaly nejvíce a sahala jsem po nich také nejčastěji. Mrzí mě, že krémový od We Love The Planet se nám zkazil, protože jsem od něj měla velké očekávání. 
Všechny tyto deodoranty a samozřejmě i mnoho dalších najdete na stránkách Pilulka.cz. Na výběr je opravdu široký sortiment deodorantů i antiperspirantů a já věřím, že se proklikáte k tomu svému. 

Který přírodní deodorant je váš oblíbený?

16 komentářů:

  1. mám zkušenost s tím od eco cosmetics a od weledy, jen limetkovým, a co do účinnosti, s oběma jsem bohužel spokojená nebyla, vydržely opravdu jen pár hodin, jakmile jsem se začala trošku potit, vůni deodorantu přebil pot.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ony se deodoranty hrozně špatně hodnotí, protože každý se potíme jinak a také při různých činnostech je to jiné, roli hraje také genetika,... zkrátka buď sedne nebo ne :-)

      Vymazat
  2. Už jsem si myslela, že mě žádný nezaujme, ale nakonec mi přijde docela fajn ten od Purity Vision. Já používám antiperspiranty a momentálně mám doma jeden od Dove.
    Povídání nejen o kosmetice

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Deokrystalu jsme se shodli tak nějak oba, takže je asi nejlepší :-)

      Vymazat
  3. Super článok, Pavli. Moc ma to bavilo. Iba mi asi do pol článku trvalo, než mi došlo, že ste hodnotenie dávali bodovo a nie známkami ako v škole :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji Mirko :-) raději jsem to v článku zmínila, ať to někoho nemate, vůbec mě to při psaní nenapadlo, takže děkuji za upozornění :-)

      Vymazat
  4. Deokrystal mě hodně láká, tak asi do něj půjdu. :)
    Vítejte u Mišky

    OdpovědětVymazat
  5. Já se tedy přiznám, že deodoranty moc nepoužívám, jelikož mi přijde, že se po nich potím ještě víc. 😂🤦🏼‍♀️ Ale tyhle nevypadají vůbec špatně a klidně bych je i zkusila.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to kdyžtak zkus nějaké spreje, které nezanechávají žádnou vrstvu a ještě hezky osvěží :-)

      Vymazat
  6. O žádném z těchto produktů jsem ještě neslyšela, ale díky za tipy :)

    lucyvillain.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec za co, třeba tě některé z nich inspirují :-)

      Vymazat
  7. Purity Vision som kedysi používala, ale nevyhovoval mi. Teraz nedám dopustiť na ružový roll-on od Babarie ❤

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuto značku vůbec neznám, ale růžový zní skvěle :-)

      Vymazat
  8. We Love the planet jsem nezkoušela, od Weledy jsem měla ostatní kuličkové a přijde mi, že se po nich potím ještě víc :D Jinak ty zbývající tři mám a používám, každý mi funguje jindy. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak, záleží hodně na tom, co zrovna děláme :-)

      Vymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!