22. května 2024

Funkční pytlík na pečivo Wrap Up

Mikrotenové sáčky jsou levnou a bohužel i oblíbenou volbou na uchování potravin. Proč bohužel? V plastovém sáčku se potraviny "zapaří" a jsou tak mnohem náchylnější k tvorbě plísní. Ty nemusí být po pár dnech na oko viditelné, my pečivo se zárodky plísní sníme a pro naše zdraví to může mít neblahé následky. Už samotná představa je děsivá. Mikrotenový sáček se navíc v přírodě může rozkládat až dlouhých 1000 let, takže není vhodný ani z ekologického hlediska. Přitom jeho výroba trvá pouhé 2 vteřiny. V obchodech ho často pořídíte zadarmo a to je také možná důvod, proč se od nich stále nemůžeme odprostit. Co je totiž zdarma, to je snadno k mání. 
Prvotní investice do alternativy plastových sáčků v podobě látkového pytlíku může být pro někoho vyšší, protože vyjde na několik stovek, ale pokud si vážíte svého zdraví a země, na které žijete, investice se vám určitě vrátí i s úroky.


Mikrotenové sáčky na zeleninu a pečivo jsou už v mnoha zahraničních zemích zakázané a já věřím, že i u nás nějaké omezení bude brzy platit. Na druhou stranu je v zahraničí "populární" balit do plastu třeba jednotlivá jablka, okurky a další sortiment. To mi už přijde trošku bizarní a nesmyslné a u nás jsou takto balené naštěstí jen okurky. 
 
Do supermarketu můžete v dnešní době jít s vlastními látkovými pytlíky a třeba na vahách u ovoce a zeleniny už je tato možnost při vážení na výběr poměrně dlouho. Věřím, že když si dáte chleba do košíku ve vlastním látkovém sáčku a paní prodavačce zboží u pokladny ho jen ukážete pro namarkování ceny, nebude s tím mít určitě žádný problém. 

Vhodným pomocníkem na uskladnění pečiva je pytlík od českého výrobce Wrap Up. Je vyroben ze dvou vrstev, kdy svrchní část je bavlněná s certifikátem Ökotex Standard 100 třída I a vnitřní látka je ošetřena polyuretanem s atestem pro potraviny. Na omak je materiál vnitřní vrstvy příjemný, připomínající pěnu. Skvěle funguje jako membrána, takže se pečivo nezapaří, nebude plesnivět ani okorávat. Pytlík se pak po naplnění stáhne šňůrkou, aby k pečivu nemohl vzduch. 

V bavlněné utěrce vám chleba ztvrdne do druhého dne, v tomto eko pytlíku chleba vydrží déle čerstvý a křupavý několik dní. Přesto ale doporučuji čerstvý chleba spotřebovat co nejdříve. Není nad křupavou kůrčičku a pečivo obecně je vhodné k brzké spotřebě. 

Pytlík je také vhodný na cestování. Pokud si vezete na ubytování vlastní zásoby jídla, v autě v uzavřeném zavazadle jsou potraviny ještě náchylnější k zapaření, obzvláště v horkých dnech. A právě pro tyto případy je látkový pytlík skvělý.



Pytlík Wrap Up je také praktický na údržbu. Membrána není k pytlíku přišitá napevno a lze ji jednoduše vytáhnout a vytřepat drobky do koše, otřít vlhkým hadříkem nebo při větším znečištěním vyprat v pračce. 

Velikost pytlíku je 40 x 24 cm, takže v pohodě pojme i větší chleba a několik rohlíků k tomu. K dostání je v mnoha barevných variantách i velikostech, takže si jistě vybere každý ten svůj.


Pytlík Wrap Up šijí švadlenky z chráněných dílen a koupí přispějete na podporu různých zdravotnických organizací. Koupit ho můžete na Ecorevolution.cz. Využít na něj můžete slevu 10% s kódem PAVLA10. Ten ovšem platí na celý sortiment, nejenom na pytlík na pečivo Wrap Up.

V jakých obalech skladujete pečivo?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!