9. října 2023

Ekologický pytel na brambory Zembag

Správné skladování potravin je velice důležité pro uchování jejich čerstvosti. Nikdo nestojí o to najít ve své spíži scvrklou a tím pádem už mnohdy nepoužitelnou zeleninu. Já sama nemám úplně ekologickou nebo bezobalovou domácnost, nicméně snažím se alespoň eliminovat plastový odpad. Co mě hodně trápí jsou mikrotenové sáčky, po kterých bohužel sahám víc, než bych chtěla. Ty se používají prakticky na cokoliv, od ovoce a zeleniny, přes sýry, uzeniny až po chleba. Z krátkodobého hlediska mohou posloužit dobře, ovšem díky tomu, že jsou neprodyšné, mohou se na potravinách rychleji tvořit plísně a to není pro naše zdraví nejlepší. 
Horkou novinkou je ekologický pytel na uchování brambor Zembag. Vyrobený je z několika vrstev, kdy ta vnější je z bavlněné látky a jutoviny, dno pak z nepropustné pevné textilie, střední vrstvu tvoří tmavá netkaná textilie, avšak je prodyšná. Vnitřní vrstva obsahuje hliníkovou fólii, která udržuje dostatečnou vlhkost a pytel se uzavírá na zatahovací šňůrku. A i designově je Zembag velice povedený.


Zembag dokáže zpomalit klíčení brambor díky kmínové silici, což se nám obvykle stane, pokud je máme doma ve spíži při pokojové teplotě. Stačí nechat brambory na světle a v teple několik dní, ty pak zezelenají, vypadají jako nezralé a takto už by se určitě neměly konzumovat.
Kmín je součástí každého Zembagu a ten stačí vložit přímo do pytle k bramborám. Za běžných podmínek vydrží až 5 měsíců a jakmile by se objevily první klíčky, je třeba kmínový pytlík obměnit. Pozor ovšem na klasický kmín, který máte doma na vaření. Ten proti klíčení brambor bohužel nefunguje.
Pokud ale brambory vaříte často, věřím, že při kapacitě Zembagu, která činí 2,5 kg, vám brambory ani vyklíčit nestihnou. 


Materiál Zembagu je pevný, odolný a nestane se vám, že po jeho úplném naplnění někde povolí šev nebo se udělá dírka. Prát se dá klasicky v pračce na 30°C, když se ušpiní například od hlíny. Obvykle ale stačí jen navlhčit houbičku a vyčistit jej takhle ručně.
Pytel je výborný na uchovávání čerstvosti brambor, ovšem pozor na to, v jakém stavu do něj brambory vkládáte. Před uložením brambor do Zembagu je třeba pečlivě zkontrolovat, zda do něj nedáváte nahnilé kousky, od kterých by se mohly ty ostatní nakazit.


Já si brambory většinou vozím od rodičů z vesnice, a tak je pytel skvělý i na samotné převážení brambor. Přijedu s prázdným a rovnou ze sklepa si odvezu plný s nadílkou domů.

Zembag je vyráběn v České republice v chráněné dílně Daneta, takže jeho koupí ještě podpoříte dobrou věc. Můžete ho zakoupit v několika barevných variantách i velikostech na Ecorevolution.cz.
K mání je Zembag i na větší množství brambor, třeba na 5 nebo 10 kg, ale prodává se i ve variantě na skladování ovoce a zeleniny, například na jablka.

Kde skladujete brambory a ostatní zeleninu vy?

6 komentářů:

  1. To vidím úplně prvně:) Jinak ty jednorázové sáčky nemám ráda a doma je vlastně ani nemám a celkově plasty omezuji i co se týče různého skladování apod. I v komoře mám slušivé košíky:D

    OdpovědětVymazat
  2. Musim rict, ze tohle by se mi teda hodilo

    OdpovědětVymazat

Děkuji za váš komentář a přeji krásný den!